Restauracja Lokalna - Odkrywamy całe bogactwo Pomorza Zachodniego!

28.10.2021
Autor: Wiktoria Badaczewska, Zdjęcia: Archiwum Firmy
Pierwszym miejscem, gdzie podróżny przybywający do Szczecina może poznać smaki naszego regionu, jest Restauracja Lokalna. W ofercie Restauracji znajdują się potrawy mięsne i wegetariańskie, także dania, które zabierzecie ze sobą na wynos, na przykład do za chwilę odjeżdżającego pociągu. W nowym październikowym wywiadzie poznacie te ciekawe miejsce "od kuchni". Dowiecie się więcej na temat stałej oferty, organizowanych wydarzeniach czy też jesiennych nowościach. Zapraszamy! 
 

 

Skąd pomysł na nazwę Waszej restauracji, czy faktycznie jesteście otwarci na lokalne smaki? … i dlaczego wybraliście (chyba nie typową) lokalizację tuż przy dworcu głównym?

 

Decydując się na lokalizację przy dworcu liczyliśmy się z tym, że ludzie mogą spojrzeć na restaurację jako ,,dworcową” jednak to nas nie zniechęciło. Przede wszystkim chcieliśmy stworzyć atrakcyjne miejsce dla mieszkańców Szczecina a położenie w głównym punkcie komunikacyjnym miasta i okolicy uznaliśmy wyłącznie za atut a nie przeszkodę. Wystarczy odwiedzić naszą restaurację choć raz aby zorientować się, że to nie stereotypowa ,,dworcowa knajpa”.


Nazwa to wypadkowa wielu naszych przemyśleń, założeń oraz lokalizacji, w której znajduje się restauracja. Szczeciński Dworzec Główny, to miejsce w którym rozpoczyna się i kończy wiele podróży, to pierwsze lub ostatnie miejsce, które się odwiedza będąc w Szczecinie, czy też patrząc z szerszej perspektywy – w Polsce. Dworzec oraz Restauracja Lokalna to miejsce, które przyjeżdżający zza granicy goście jako pierwsze napotykają w naszym kraju, dlatego chcieliśmy stworzyć przestrzeń gdzie podróżny może zatrzymać się po trudach podróży, zorientować w realiach i zbudować dobre pierwsze wrażenie o kraju nad Odrą, w którym się znalazł.


Bezpośrednie sąsiedztwo rzeki, widzianej z tarasu i ogródka czy też przechodzący spiesznie podróżni, nadają Lokalnej jedynego w swoim rodzaju uroku. Wbrew pozorom to miejsce jest mniej tłoczne i bardziej intymne niż szczecińskie bulwary, szczególnie wieczorem kiedy ruch pasażerski ustępuje ciszy. Lokalna to jakby nie spojrzeć również zakończenie i początek trasy spacerowej po szczecińskich bulwarach.


Pomorze Zachodnie to przestrzeń spotkań wód z głębi mórz i tych płynących ze szczytów gór, kraina jezior, wysp, klifów, gęstych lasów oraz rozległych nizin. Tworząc menu, inspirujemy się okoliczną naturą, bo to czas spędzany na jej łonie skusił nas do pokazania, z czego dumne jest Pomorze. A ponieważ Szczecin to miasto z perspektywami, tradycje łączymy z nowoczesnością. Chcemy, by zarówno mieszkańcy, jak i przejezdni znaleźli tutaj chwilę wytchnienia.

 

Otworzyliście się niedawno, a do tego w szalonych czasach, jak oceniacie minione miesiące?

 

To okres wyjątkowy i trudny dla wszystkich. Próbując nie zamartwiać się sytuacją, na którą nie mamy wpływu, postanowiliśmy poradzić sobie z nią w sposób nietypowy – snując plany na przyszłość. Udało nam się przetrwać dzięki żeglarskiej maksymie, że po burzy nadchodzi spokój i wychodzi słońce. Mamy nadzieję, że szalony czas niepewnościpowoli przeminie a za nim my będziemy mogli zaoferować naszym gościom powrót do normalności, rozwinąć żagle i dążyć ku nowym celom.

 

 

 

Jaki typ kuchni oraz jakie dania można zaleźć w waszej restauracji?

 

Odkrywamy całe bogactwo Pomorza Zachodniego. Można u nas skosztować ryb słodkowodnych i morskich, z ogromnym zainteresowaniem i ciekawością spotyka się schab kiszony w kołobrzeskiej wodzie z ogórków.Spróbować również warto kiszonek, które przygotowaliśmy z warzyw dostarczonych przez lokalnych rolników jak chociażby kalafiora czy rzodkiewki. Oczywiście nie mogło zabraknąć paprykarza szczecińskiego, który sami przyrządzamy.

 

Nie zapomnieliśmy również o wegetarianach, na których czekają m.in. kolorowe kopytka czy zupa krem z kiszonych ogórków. Z myślą o podróżnych przygotowaliśmy ofertę bułek np. z jajkiem i grzybem boczniakiem. Każdego dnia od 8 rano serwujemy również śniadania.

 

Menu jesienne różni się przeważnie od letniego. Jakich nowości możemy się spodziewać w najbliższym czasie? Na co smacznego warto się wybrać do Lokalnej?

 

Jesienna aura skłania nas do myślenia o potrawach cięższych niż lekkie letnie przysmaki. Chodzi nam po głowie wiele pomysłów i musimy się niestety zahamować, żeby karta nie była zbyt długa!

Nie odsłonimy jeszcze wszystkich atutów, ale mocno prawdopodobne, że spotkacie u nas kaczkę, gęś lub też dzika. Na rozgrzanie na pewno sprawdzi się regionalna zachodniopomorska zupa piwna, wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Również karta drinków poszerzona zostanie o odpowiednio dobrane do pory roku koktajle.

 

Czy istnieje możliwość zorganizowania przyjęcia urodzinowej bądź imprezy firmowej u was w lokalu?

 

W lokalu znajduje się ponad 100 miejsc siedzących z możliwością podzielenia na mniejsze strefy, co pozwala nam na organizację zarówno dużych imprez również z tańcami jak i małych przyjęć. Posiadamy niezależną małą salę, w której możemy zorganizować dowolną okazjonalną imprezę dla 40 osób. Salka dodatkowo wyposażona jest w projektor HD dostępny dla gości, co pozwala na projekcję zdjęć, filmów czy zorganizowanie szkolenia.

 

 

 

Czy planujecie jakieś ciekawe wydarzenia?

 

Dla nas każdy dzień oraz każdy gość, jest małym Świętem, które chcemy uczcić. Naszym założeniem w podejściu do klientajest profesjonalna i jednocześnie swobodna atmosfera, aby każdy uśmiechnął się choć raz podczas pobytu do samego siebie oraz na myśl o Lokalnej.

 

Założeniem na jesień jest to aby przyciągnąć jeszcze więcej uśmiechu do Lokalnej, a jak wiadomo najwięcej mają i rozdają go dzieci, stąd pomysł aby niedzielną obiadową porą opowiadać u nas bajki. Już 10 października od 12.00 razem z księgarnią dziecięcą FiKa rozpoczynamy cykl ,,Czytamy Lokalnie” – aktorzy teatru dla dzieci oraz animatorzy podejmą wszelkich starań aby niedzielne popołudnie w restauracji zamienić w bajkową przygodę zarówno dla dzieci jak i dorosłych gości.

 

Chcemy również aby goście poznali nas również z rana, przy dobrej kawie. Dlatego od października serwujemy dwa śniadania w cenie jednego. Otwieramy każdego dnia o godzinie 8.00. Od połowy października chłodne czwartkowe wieczory czas umili muzyka grana na żywo w tonacji jazzowej.

 

Po więcej informacji zachęcamy do sprawdzania naszym mediów społecznościowych gdzie na bieżąco informujemy o wydarzeniach odbywających się w naszej restauracji.

 

Czego Wam życzyć na koniec naszego wywiadu?

 

Tego samego czego my życzymy Wszystkim – optymizmu, pogody ducha oraz spokojnych czasów. Życzenia najchętniej przyjmiemy i odwzajemnimy każdemu czytelnikowi osobiście. Do zobaczenia w Lokalnej!

 

 

Dane do kontaktu:
ul. Kolumba 2D
www.lokalna.szczecin.pl
tel. 730 002 242


restauracjalokalna@gmail.com
www.facebook.com/restauracjalokalnaszczecin
www.instagram.com/restauracjalokalnaszczecin

 

Restauracja Lokalna

Restauracja Lokalna