Restauracja Va Banque

12.06.2019
Autor: Magdalena Oleśniewicz, Zdjęcia: Archiwum miejsca

W naszym hotowym cyklu „Koniecznie Spróbuj” co miesiąc przedstawiamy Wam godne polecenia szczecińskie restauracje. W czerwcu wybraliśmy się do nowo otwartej Restauracji „Va Banque”, aby podpytać o menu oraz filozofię tego miejsca. Nowoczesna forma podania i tradycyjny smak dań, mile zaskakują. Rozmawiamy z szefem kuchni, Szymonem Majchrzakiem, który odpowiedział na wszystkie nurtujące nas pytania.

 

  

 

O powiedz nam jak zaczęła się Twoja przygoda z gastronomią? Dlaczego akurat restauracja?


Przygodę z gastronomią zacząłem dosyć wcześnie, bo już w wieku 16lat dorabiałem jako pomoc kuchenna. Oczywiście w tym samym czasie chodziłem do technikum gastronomicznego przy ul. Sowińskiego w Szczecinie.


Czym chcecie się wyróżniać na tle innych szczecińskich lokali? Jakiej kuchni możemy u Was spróbować?


Ciężko określić jeden konkretny rodzaj kuchni jaką serwujemy w restauracji. Jednak najbliżej nam do kuchni polskiej. Takiej kuchni nauczyłem się w domu, do tego dochodzi wiedza nabyta w trakcie kariery w Polsce i za granicą.


Jest Pan szefem kuchni i pasjonatem gotowania, proszę polecić nam swoje dwa popisowe dania.


Zdecydowanie polecam na przystawkę wołowinę marynowaną w ziołach z pieczarkami piklowanymi w ciemnym occie balsamicznym i emulsją z musztardy francuskiej, co do dania głównego ciężko określić co jest ekstra godne polecenia, ponieważ wszystkie dania główne mają czymś intrygować.

 

 

  


„Nowoczesna forma podania i tradycyjny smak dań”, co kryje się za tym stwierdzeniem?


Tradycyjną zupę rybną podajemy w formie lekko miksowanego kremu, „domowy” rosół gotujemy z pieczonego kurczaka i serwujemy z galaretką z porto, streetfoodowy „pulled pork” uszlachetniliśmy poprzez zmianę mięsa na jagnięce, a modrą kapustę do kaczki serwujemy w postaci gładkiego musu.

 

Posiadacie u siebie w restauracji szeroki wybór win, czy klient może liczyć na dobranie idealnego trunku do posiłku?


Tak! Dobranie wina do konkretnego dania może dodać naprawdę dużo uroku romantycznej kolacji czy uroczystości rodzinnej.


Czy można u Was spróbować potraw sezonowych? Wasza karta jest stała czy zmienia się w zależności od pory roku?


Zdecydowana większość dań w naszej karcie jest dostępna cały rok. Oczywiście korzystamy również z produktów sezonowych, a aktualnie proponujemy trzy dania ze szparagami.


Współpracujecie z regionalnym Browarem Stargard, jakich rodzajów piwa u Was spróbujemy?


Aktualnie jest to Koźlak i IPA, ale tylko do wyczerpania zapasów. O następnym piwku dowiemy się w chwili premiery.


Czego możemy Wam życzyć na zakończenie naszej rozmowy? :)


Pełnej sali gości i niekończących się pokładów energii do bycia jeszcze lepszym w tym co robimy! Tego Wam życzymy ! :)

 

 

ul. Kaszubska 20/1
tel. 502 514 335

www.facebook.com/VaBanqueSzczecin
www.vabanque.szczecin.pl

 

Restauracja Va Banque

Restauracja Va Banque