ROGOS Ciastka Owsiane

27.04.2022
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum

Czas na kolejną gastro-historię. Lubicie niewinne przekąski? Jeśli tak to mamy coś dla Was. Poznajcie firmę Rogos oferującą pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i bakaliami, ciastka wegańskie i słodycze na patyku - cake pops. Jak powstają te słodkie przekąski, z czego się składają i przede wszystkim czy warto ich spróbować? O tym dowiecie się z treści poniżej.

 

 

 

Witamy w Hot Magazine, dziękuję, że przyjęli Państwo naszą propozycję wywiadu. Przejdźmy od razu do oferty bo to właśnie ona ciekawi nas najbardziej. Co dobrego znajdziemy w Waszym sklepie?

 

W naszej ofercie są zasadniczo cztery produkty -  ciastka owsiane, cake popy, bezalkoholowy grzaniec oraz napoje chłodzące. Wytwarzane ciastka owsiane mają różny skład i smak.

 

Mamy w ofercie ciemne ciastka z czekoladą i daktylami, ciastka o smaku snickersów z orzechami arachidowymi i toffi, ciastka o subtelnym, słodko-kwaśnym smaku z białą czekoladą i żurawiną, klasyczne ciastka pomarańczowe ze słonecznikiem i rodzynkami, ciastka z kandyzowanym imbirem i czekoladą oraz ciastka bakaliowe z figami, morelami, orzechami włoskimi daktylami, żurawiną, śliwką suszoną i rodzynkami. Wszystkie ciastka bazują na płatkach owsianych. 

 

Cake popy to ciasteczkowe kulki na patyczkach, składające się z gęstej masy piernikowej oblanej czekoladą i przystrojonej masą cukrową o różnych kolorach i kształtach. Bogata kolorystyka, bajkowe kształty i smak sprawiają, że cieszą się uznaniem w szczególności u dzieci.

 

 

 

Kolejny produkt w naszej ofercie, to bezalkoholowy grzaniec przeznaczony zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Wymyśliliśmy go sami i jesteśmy wyłącznym jego producentem.

 

Z tradycyjnym grzańcem łączy go jedynie nazwa ponieważ smak i kolor są zupełnie inne.  Jest to napój, który mocno rozgrzewa, wzmacnia organizm i do pewnego stopnia chroni przed przeziębieniami. W jego skład wchodzą: imbir, goździki, kardamon, kolendra, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, herbata, sok z pomarańczy i sok z cytryny.

 

W zależności od pory  roku oferujemy również wytwarzane metodą domową napoje chłodzące pozbawione konserwantów, barwników i innych składników chemicznych obecnych w produktach sprzedawanch na masową skalę w sklepach sieciowych.

 

Jak wygląda proces przygotowania Waszych ciastek począwszy od pomysłu na realizacji kończąc?

 

Najwięcej planowania, kreatywności, wyobraźni i zdolności manualnych wymagają cake popy. Na początku określamy jakie postaci chcemy stworzyć,  jak je wykonać i  jakie elementy z masy cukrowej będą nam potrzebne.  Musimy wiedzieć czy potrzeba nam będzie cukrowych oczu, uszu czy innych elementów i w jakiej ilości.

 

Przygotowujemy sobie wszystkie te elementy, a w następnych dniach wypiekamy ciasto, z którego wytwarzamy masę piernikową będącą bazą dla cake popów. Kolejna faza, to tworzenie kształtów i wykańczanie, wymaga ona zdolności manualnych, olbrzymiej precyzji,  niebywałej cierpliwości i dużo, dużo czasu.

 

Jeśli chodzi o bezalkoholowego  grzańca, to wszystkie składniki przygotowujemy bezpośrednio przed gotowaniem. Sami  mielimy przyprawy korzenne, ucieramy imbir i wyciskamy sok.

 

Na jakie składniki stawiacie najczęściej?

 

Oferujemy naszym klientom to, co sami chętnie i ze smakiem byśmy zjedli lub wypili. Nasze produkty mają być smaczne  i zdrowe. Jeśli używamy bakalii to niesiarkowanych, jeśli zaopatrujemy się w cynamon – to ten cejloński, jeśli mamy użyć czekolady, to z dużą zawartością kakao.

 

 

Chcielibyśmy się dowiedzieć kto stoi za tymi pysznymi wyrobami. Przedstawicie nam głównego cukiernika?

 

Głównym cukiernikiem jest  moja żona, Basia. Jej pomysłowość i zdolności artystyczne sprawiają, ze nasze produkty przykuwają uwagę klientów, w szczególności tych najmłodszych.

 

Do kogo staracie się trafić ze swoimi wyrobami i gdzie można kupić Wasze słodkości?

 

Odbiorcami naszych produktów są zarówno dzieci jak i dorośli. Generalnie, są to osoby, które stawiają na jakość i nietuzinkowość.

 

Nasze produkty sprzedajemy w szczególności na Szczecińskim Bazarze Smakoszy. Czasami pojawiamy się na imprezach plenerowych. Można również zlecić nam wykonanie produktów na indywidualne zamówienie.

 

 

Kilka słów dla czytelników na koniec?

 

Zapraszamy wszystkich do spróbowania naszych owsianych ciastek, cake popów, bezalkoholowego grzańca i napojów chłodzących. Produkty te powstają w oparciu o nasze autorskie receptury, a to sprawia, że mają niepowtarzalny smak i wygląd. Cieszy nas, że w wielu osóbach, które spróbowały naszych produktów zyskaliśmy stałych klientów.

 

 

Dane do kontaktu:

ul. Chmielewskiego 18

(Szczeciński Bazar Smakoszy, w każdą niedzielę, od 10.00 do 15.00)

 

mail: [email protected]

tel. 509 694 165

facebook: www.facebook.com/ciastkaowsiane

 

 

Rogos

Rogos