Słodkie wyroby od Muss Szczecin

12.05.2022
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Michał Szałkiewicz, Paulina Bączalska
Jak co tydzień, w każdy czwartek zachęcamy Was do odkrywania nowych gastronomicznych punktów w Szczecinie. Dzisiaj polecamy wyjątkowo słodkie i kuszące oko wyroby od Muss Szczecin.  Znajdziecie tu pyszne i autorskie Torty, Monoporcje i Makaroniki. O początkach cukierni, szczegółach oferty i najciekawszych aspektach pracy cukiernika rozmawiamy z Maciejem Adach. 
 
 

 

Zacznijmy od początku: od kiedy zajmujecie się wypiekami? Ciekawi nas historia powstania Waszej cukierni.


Cukiernia powstała w 3 kw. 2018 roku, wcześniej moja pracownia była pod nazwą OchCiacho, niestety – wiele osób myliło mnie z podobną nazwą innej cukierni w Szczecinie, a klienci przychodzili i pytali o produkty których nie miałem w ofercie albo wystawiali opinie w sieci które nie do końca opisywały moją prace.

 

Dlatego po 1,5 rocznej pracy postanowiłem zrobić rebranding i od 01.09.2021 powstało nowe miejsce o nazwie MUSS z całkowiciem odmienionym wnętrzem które miało pięknie podkreślić jakość wykonywanych przeze mnie słodkości.


Jeśli chodzi o Mnie jestem Maciej, jestem cukiernikiem z pasji, a moje cukiernicze doświadczenie zdobyłem w wielu szkoleniach i kursach w Polsce jak i za granicą. Moja przygoda ze słodkościami narodziła się po raz pierwszy w podróżach po Włoszech, ponieważ tam czerpałem Swoje pierwsze inspiracje i poznałem najlepsze smaki.

 

Pamiętam dzień kiedy spróbowałem tam najlepszych makaroników i wiedziałem ze chce mieć je wszystkie u Siebie i koniecznie muszą być tak samo pyszne.

 

 


Co znajdziemy w Waszej słodkiej ofercie?


Moja oferta składa się z Monodeserów (Monoporcji) czyli tzw. deserów jedno-porcjowych, najczęściej w ofercie posiadam ok 9/10 różnych Monoporcji, które sezonowo zmieniają swój smaki i wygląd.

 

Dużym zainteresowaniem cieszą się również torty nowoczesne które produkowane są na bazie musu, warstw chrupkich, owocowych i delikatnej warstwy biszkoptu, a zamiast masy cukrowej na wierzchu polane sa polewą lustrzaną czy wykonane jadalnym zamszem z bardzo oryginalną i elegancką dekoracją dopasowaną pod wymagania klienta i okazji na którą jest zamawiany.

 

Na koniec trudno byłoby nie wspomnieć o makaronikach – te kolorowe i bardzo różnorodne w smaku słodkości uwielbiają dzieci, a w smaku zakochują się od pierwszego kęsa. Makaroniki / Monporocje czy Torty – to wszystko co możecie spróbować w mojej pracowni. Ostatnio podjąłem pracę z ciastem na ptysie i te z karmelem z witryny znikają bardzo szybko :) (smiech)


Które wyroby w Waszej szczecińskiej cukiernia są najchętniej kupowane?


Od pierwszego dnia mojej pracowni ulubioną Monoporcja naszych klientów jest Monoporcja z Malinami, Chrupiącym biszkoptem z pasta orzechowa i musem jogurtowym w lustrzanej polewie na bazie białej czekolady. Wśród ulubieńców jest również Tort o Smaku Truskawki i Karmelizowanej Białej Czekolady, a na koniec Makaroniki o smaku: karmelowym i pistacjowym – ich nigdy nie może zabraknąć, ponieważ zawsze klienci ich wybierają najwięcej.


Patrząc na zdjęcia Waszych słodkości, można z miejsca nabrać ochoty na coś słodkiego… Skąd czerpiecie inspiracje do tworzenia takich smacznych arcydzieł.


Tak jak wspomniałem na samym początku, dużo inspiracji czerpię z podróży. Często wszystkie wyjazdy do Włoch podyktowane są wyjazdami po wielu cukierniach i słodkich miejscach w danym mieście czy regionie. Ostatnio podczas przerwy po Świętach Wielkanocnych byłem w Atenach, tam tez zainspirowałem się kilkoma nowymi smakami.

 

Wiec w mojej głowie co chwile się rodzą nowe pomysły, a moja artystyczna trochę osobowość mi w tym oczywiście pomaga.

 


Na jakie składniki stawiacie najchętniej?

 

Pracuje na dobrych jakościowo produktach, wiem jak ważna dziś jest jakość i tego nauczyłem się na szkoleniach i w mojej codziennej pracy. Dziś świadomość klienta jest zupełnie inna, woli jedno pyszne ciastko przygotowane na świeżo z dobrej jakości produktów, niż sztuczne i bez smaku.

 

Oczywiście wiadomo że często cena ma tutaj znaczenie, ale sam jestem konsumentem i stawiam na jakość jak coś kupuje, a jeśli chodzi o wizyty w innych cukierniach to zawsze stawiam wysoko poprzeczkę i wiem ze tylko dobry smak obroni wszystko, dlatego staram się każdego dnia przygotowując słodkości dla swoich klientów zawsze robić to najlepiej jak tylko potrafię...


Co najbardziej lubicie w swojej pracy i jaka jest jedna najlepsza rzecz dla której warto Was odwiedzić?


W swojej pracy uwielbiam... hmmm... chyba najbardziej ze przygotowuje i sprzedaje produkty które powodują uśmiech i radość na twarzach klientów zaraz po przekroczeniu progu mojej pracowni. Jak sami zawsze mówią że wszystko wygląda tak pięknie i kolorowo że nie są w stanie wybrać często tylko jednej słodkości.

 

Jedyna najlepsza rzecz dla której warto odwiedzić MUSS to oczywiście inny wymiar eleganckiej i nowoczesnej formy słodkości, którą chcę Tworzyć dla swoich klientów.

 

 


Kilka słów dla naszych czytelników na koniec?


Cieszę się ze mój pomysł i rebranding na MUSS dało nową energię dla mojego słodkiego miejsca i pokazało wszystkim moim klientom że można jeszcze lepiej, ładniej i bardziej elegancko. Wiele moich prac i aktualnych dostępnych słodkości możecie zobaczyć na profilu MUSS.Szczecin na Facebooku czy Instagramie.


Oczywiście bardzo dziękuje również mojej wspaniałej Architekt która pomogła mi stworzyć to piękne wnętrze i zrozumieliśmy się doskonale od pierwszego spotkania. Polecam wszystkim Monika Sałata Pracownia Architektury Wnętrz – Szczecin, a do mnie zapraszam na wszystko co słodkie w najlepszym wydaniu... Do zobaczenia. Maciej.

 

 


Dane do kontaktu:
ul.Niedziałkowskiego 15
tel. 795 737 527
www.facebook.com/muss.szczecin
www.instagram.com/muss.szczecin

muss szczecin

muss szczecin