Smacznie i zdrowo z Manufakturą Wakame

22.04.2021
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum Firmy

Manufaktura Wakame to lokalna firma zajmująca się wytwarzaniem smacznych i autorskich produktów roślinnych. Spróbujecie tu dań na słono, ale nie zabraknie też cieszących podniebienie słodkich wypieków. Dziś rozmawiamy z założycielami firmy. Zapraszamy na nowy HOT artykuł!

 

 

 


Co znajdziemy w Waszej ofercie? Czy macie stałe pozycje, czy co jakiś czas zmieniacie swój asortyment?


W naszej ofercie znajdziecie przeróżne smarowidła, pasztety do chleba, dania gotowe w słoikach, alternatywy serów - feta z migalow czy cheddar z nerkowców - chleb gryczany na naturalnym zakwasie, ciasta i desery. Działamy głównie lokalnie, nasze produkty trafiają na półki sklepów ze zdrową żywnością w naszym mieście ale i również w Gorzowie Wielkopolskim, Koszalinie, Zielonej Górze.

 

Brak w nich sztucznych konserwantów. Stawiamy na jakość a nie ilość, stąd nasza oferta zmienia się wraz z porą roku. W zimę nasza lodówka była pełna tradycyjnych polskich zup w wegańskiej odsłonie, teraz znajdziecie w niej m.in krem z cukini z dodatkiem pestek dyni, młoda kapustę z koperkiem, pesto slonecznikowo-dyniowe, hummus z suszonymi pomidorami i wiele innych.


Od czego właściwie zaczęła się Wasza działalność?


Od dziecka temat zdrowej żywności nie jest mi obcy. Z powodu moich alergii i problemów zdrowotnych w dzieciństwie moja mama zainteresowała się kuchnią makrobiotyczną. Zdrowe i świadome odżywianie to temat w którym dorastałam. Alergie minęły a gotowanie sprawia mi dużo przyjemności. Stąd pomysł na otwarcie manufaktury. W pierwszym tygodniu działania firmy wraz z mężem wzięliśmy udział w Szczecińskim Bazarze Smakoszy, zainteresowanie naszymi produktami przerosło nasze oczekiwania i to dało nam motywację do dalszego działania.

 

Mamy wielu klientów którzy cierpią z powodu alergii pokarmowych a dzięki naszej ofercie nie muszą rezygnować z ulubionych produktów. Oprócz braku w nich produktów zwierzęcych i mlecznych do wielu naszych produktów nie dodajemy również składników zawierających gluten.


Jedzenie Vegan, chyba już na stałe zakorzeniło się w naszym konsumenckim świecie. Dlaczego warto być Vege?


Dla nas kuchnia roślinna to przede wszystkim jedzenie w miarę możliwości lokalnych, wysokiej jakości produktów. Można być wege i jeść biały cukier lub przetworzone mąki ale nie o to w tym chodzi.

 

Dlaczego warto być wege? Bo rezygnując z niektórych produktów tj. nabiał i wprowadzając zdrowe nawyki pozytywnie wpływamy na funkcjonowanie naszego organizmu. Mówię to z własnego doświadczenia. Wybierajmy świadomie bo czasem mniej znaczy więcej.

 

 


Jaki jest Wasz ulubiony, własny produkt?


Ciężko wymienić jeden. Uwielbiamy chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej , który na stałe zagościł w naszym domu. Ma prosty skład, jest lekkostrawny i nie uczula. Pasztet z pestek dyni i słonecznika - idealny do smarowania, delikatny i uwielbiany przez dzieci. Fetę z migdałów dodajemy do sałatek czy makaronów.


Dlaczego warto kupować w Manufakturze Wakame?


Nasza manufakturowa kuchnia bardzo przypomina tą domową i chcę by tak zostało. A kupując u nas wspieracie lokalny szczeciński biznes.


Kilka słów na koniec dla naszych czytelników?


Naszymi odbiorami nie są tylko weganie ale też osoby świadome wartości jakie daje nam odżywianie, szukające nowych smaków. Zapraszamy do kontaktu z nami i zapoznaniem się z naszą ofertą. Warto śledzić nasz profil facebookowy. A w najbliższą niedzielę zapraszamy na nasze stoisko na Szczecińskim Bazarze Smakoszy.

 

 

 


Dane do kontaktu:
manufakturawakame@gmail.com
Tel. 536 323 343


Facebook: Manufaktura wakame 100% Vegan
Instagram: @manufakturawakame
www.manufakturawakame.pl

 

 

Manufaktura Wakame

Manufaktura Wakame