Słodkie wypieki rodzinnej firmy SernikoweLove

08.02.2022
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Robię Rzeczy

Wysokiej jakości wyroby cukiernicze wyrabiane z sercem i pasją. Poznajcie @SernikoweLove - rodzinną firmę, ze Szczecina, która o słodkościach wie niemal wszystko. Dziś rozmawiamy z Michaliną i Katarzyną Kamińską o pomyśle stojącym za założeniem cukierniczego interesu, ofercie, a także uczestnictwie w Szczecińskim Bazarze Smakoszy. Zapraszamy do lektury...

 

 

Zanim przejdziemy do Waszych pysznych wypieków, ciekawi nas Wasza historia. Od jak dawna jesteście na szczecińskim rynku i jak narodził się pomysł na założenie SernikoweLove?

 

SernikoweLove to koncept cukierniczy zrodzony z pasji do słodkości. Mama i córka. Nowoczesność kontra klasyka. Pomysł zrodził się z naszej potrzeby, a właściwie pewnego rodzaju nienasycenia – brakowało nam na Szczecińskim rynku miejsc, w których mogłybyśmy zjeść dobre ciasto. Niejednokrotnie decydując się na zakup jakiegoś wypieku, byłyśmy rozczarowane bo brakowało w nim tego czegoś, a jakość użytych składników pozostawiała wiele do życzenia.


Przez dłuższy czas, w zaciszu domowej kuchni, testowałyśmy i udoskonalałyśmy receptury, a dopiero gdy byłyśmy pewne ich efektów – zdecydowałyśmy się na ich premierę. Dziś SernikoweLove wyewoluowało w pracownię cukierniczą zaopatrującą wiele ze szczecińskich kawiarni. Bazujemy na naturalnych składnikach i sprawdzonych recepturach – i ludzie to czują.

 

Już po samej nazwie łatwo się domyślić, że zjemy u Was smaczny sernik – czy tylko ten deser jest dostępny w ofercie czy znajdziemy też inne rodzaje ciast?

 

O sernikach wiemy wszystko, jednak można znaleźć też u nas inne słodkości – od tart, przez bezy, torty (zarówno nowoczesne jak i te klasyczne przekładane) po słodkości, które można znaleźć na słodkich stołach – ptysie, cakepopsy, kokieteryjne tartaletki, monoporcje czy makaroniki.

 

 

 

Wiemy, że pojawiliście się na szczecińskim bazarze smakoszy – zapytam wprost - jak było? ;)

 

Szczeciński Bazar Smakoszy to miejsce stworzone dla nas i naszych wypieków, to miejsce dla osób z dużą kulinarną świadomością, dlatego też zrodził się pomysł aby Sernikowe Love zadebiutowało na bazarku i pokazało, że sernik to nie tylko ser, jajka, mąka ale także mnóstwo ciekawych dodatków oraz możliwości ich łączenia ze sobą i przyznajemy, że był to udany debiut.

 

Niebawem, bo już w kwietniu nasza mała, słodka pracownia będzie obchodziła 3 latka. I przez te 3 lata nierozerwanie jesteśmy związane ze Szczecińskim Bazarem Smakoszy.

 

To teraz może kilka słów o składnikach. Jaką macie tu filozofie i co najczęściej pojawia się w Waszych wypiekach?

 

Nasze ciasta pieczemy z najlepszych, świeżych i przede wszystkim naturalnych produktów. Używamy wyłącznie jaj od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu. W naszych wypiekach nie znajdziesz konserwantów, polepszaczy smaku ani sztucznych barwników. Mają zachwycać smakiem, ale i jakością - i nie ma w tej kwestii żadnych kompromisów.

 

Szukamy produktów ciekawych, często nieznanych, jak nasze ostatnie odkrycie – puree z kalamansi, czyli kalamondynki owocu który łączy ze sobą smak kwaśniej mandarynki i kumkwatu.

 

Czy sernik może być wegański?

 

Jak najbardziej! Tak jak większość wypieków, tak i sernik doczekał się swojego roślinnego odpowiednika. Można go przygotować na kilka sposobów – z orzechów nerkowca, tofu, kaszy jaglanej, roślinnych jogurtów czy pestek słonecznika.


W zeszłym roku miałyśmy przyjemność wziąć udział w 9-tygodniowym szkoleniu  organizowanym przez znaną, rosyjską cukierniczkę z ekskluzywnych deserów wegańskich. Od tej pory co raz więcej eksperymentujemy z roślinnym cukiernictwem, odkrywając coraz to nowe sposoby uzyskania odpowiednio wilgotnej, muślinowej, lekko tłustej konsystencji i przyjemnego sernikowego smaku, bez używania produktów pochodzących od zwierząt.

 

Z resztą nie tylko sernik może być wegański – wraz ze wzrostem świadomości i zainteresowania dietą roślinną na rynku pojawia się coraz więcej dobrej jakości alternatyw i zamienników dla tradycyjnego nabiału, co otwiera przed nowoczesnym cukiernictwem kolejne możliwości. Dziś warzywa w deserach już nikogo nie dziwią. Wegańskie wypieki do oferty zaczęłyśmy wprowadzać stopniowo stawiając je obok tych tradycyjnych.

 

Początkowo spotykałyśmy się z pewnym oporem niektórych gości, ale z czasem nawet ci najbardziej nieprzekonani zaakceptowali, a wręcz przyklasnęli tej idei.

 

 

 

Trzy ciasta jakie polecacie na nowy rok to…

 

Sernik nowojorski ze słonym karmelem i prażonymi solonymi migdałami – to kwintesencja aksamitnego smaku, delikatności rozpływającej się w ustach okraszona lekko słonym karmelem z wisienką w postaci uprażonych migdałów. Brzmi ciekawie? Ten sernik utuli najbardziej wyrafinowane podniebienia.

 

Sernik lawendowy - to klasyk wśród naszych serników, chrupki maślany spód z dodatkiem kwiatów lawendy, masa serowa z naszym lawendowym ekstraktem i warstwa kremowej klajdry śmietankowej ubrana w błękitne kwiaty chabra bławatka i dorodne lawendowe kłoski.

 

Nerkownik snickers – roślinna wariacja na temat znanego batonika. To ciasto składające się z kilku warstw: orzechowego spodu, wegańskiego sernika waniliowego, orzechowego karmelu z kawałkami orzechów i czekoladowego ganache. Jest delikatny i rozpływający się w ustach, a co lepsze: bez nabiału, glutenu, cukru i jajek. I śmiało możemy powiedzieć, że bije na głowę wiele z tradycyjnych wypieków.

 

Czy Wasza oferta zmienia się co jakiś czas czy jest bardziej stała?

 

Nasza oferta jest sezonowa i zmienia się wraz z porami roku. Tak jak wspomniałyśmy, stawiamy na najlepsze, zawsze świeże składniki. Nie brakuje w naszej ofercie jednak klasyków, które są z nami przez cały rok.

 

 

 

Powinniśmy wiedzieć coś jeszcze? 

 

Po latach zbierania doświadczenia oraz z fascynacji najlepszymi cukierniami na świecie zrodziło się marzenie o otwarciu własnego słodkiego miejsca. Jednak nie takiej zwykłej cukierni. Takiej, w której tworzyć będą ludzie z pasją i w której powstawać będą cukiernicze dzieła sztuki, w której smak i otaczająca przestrzeń będą dawać ukojenie i przenosić w słodki stan błogości.


Chciałybyśmy również dzielić się wiedzą z osobami zainteresowanymi rozwojem w kierunkach cukierniczym, marzy nam się więc poprowadzenie słodkich szkoleń i warsztatów. Jednak obecna sytuacja w kraju i na świecie opóźnia realizację  tych planów. Mamy jednak nadzieję, że wkrótce uda się je zrealizować.

 

Dziękuję za rozmowę.

 

Dane do kontaktu:

tel. 533 023 235

[email protected]

 

www.facebook.com/sernikowelove.szczecin

www.instagram.com/sernikowelove.szczecin