Endorfina Hot Sos

06.02.2024 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Aleksandra Pasternak i Tomek Wieczorek

W krainie pikantnych smaków, gdzie pasja łączy się z ognistą ostrością, rodzi się historia szczecińskiej firmy Endorfina Hot Sos. Rozmowa z założycielami tej marki ujawnia tajniki tworzenia sosów, które coraz bardziej podbijają serca smakoszy. Zaczynając od pierwszej iskry inspiracji, przez pokonywanie wyzwań rynkowych, po ambicje na przyszłość. Przedstawiamy kulisy działalności Endorfina Hot Sos!

 

 

hot°: Zacznijmy od początku. Jak powstał pomysł założenia firmy Endorfina Hot Sos? Jakie wyzwania napotkaliście przy wprowadzaniu Waszych produktów na rynek?


Na początku była potrzeba. Potrzeba połaczenia smaku i ostrości, która zostanie zachowana na dłuzej. Na pozór prosta sprawa przerodziła się w podróż przez kraine wypełnioną po brzegi papryką i przyprawami. W poszukiwaniu idealnego sosu, postanowiliśmy sami go stworzyć. Największym wyzwaniem było odnalezienie balansu, pomiędzy bogactwem smaku a wartością ostrej papryki.

 

Czysta symbioza, tyle i aż tyle. Wyznajemy zasadę, że profesjonalizm to suma połączonych szczegółów, dlatego ważna dla Nas jest również butelka i etykieta w której znajduje się sos. Nie jest tajemnicą, że za jej wyglad odpowiadają Aleksandra Pasternak, która zajmuje sie fotografią i grafiką, Tomasz Jancza, który tworzył etykiety, Anabi-Tatoo, twórca ręcznych rysunkówczy też drukarnia Eurographic Group, miejsce gdzie możemy realizować nasze wizje. Dzięki ich kreatywności i pomocy, butelka z naszym sosem oddaje jej wnętrze.

 


hot°: Jakie są wasze flagowe sosy, które rozpalają waszych fanów i co je wyróżnia w świecie pikantnych przypraw?


Nasze sosy możemy podzielić na 2 serie. Pierwsza, o nazwię WANTED, to sosy niepasteryzowane w 4 wariantach smakowych w różnej skali ostrości. Każdy odmienny ze względu na zastosowaną paprykę oraz profil smakowy. Z przeznaczeniem do codziennego stosowania, szczególnie, kiedy brakuje nam tego „czegoś” w potrawie.

 

Druga seria o nazwie Bunny, to sos pasteryzowany, który posiada w sobie duża dawkę ostrości, zachowując przy tym złożoność smaku i marchewkowo- paprykowy finisz. Gratka dla niejednego poszukiwacza ostrych smaków, ten sos ma już w sobie płomienie. Nasze sosy wyróżnia wyrazisty smak i przyjemna ostrość.

 


hot°:Czy Endorfina Hot Sos angażuje się w jakieś inicjatywy, targi, wyzwania smakowe czy inne akcje?


Zdajemy sobie sprawę, że wizerunek ostrej papryki jest odstraszający. Zależy Nam na pokazaniu, że tropikalne papryki i sosy, z których są tworzone mają dużo wartości i właściwości. W bagażu doświadczeń posiadamy udział w szczecińskim festiwalu chili, wyzwaniu jedzenia ostrej papryki czy też inicjatywy tworzenia wspólnych produktów z lokalnymi firmami związanymi z gastronomią.

 


hot°: Gdzie można kupić Wasze produkty?


Aktualnie, naszą ambasadą jest Szczeciński Bazar Smakoszy na ulicy Chmielewskiego 18, gdzie w każdą niedziele w godzinach 10-14 , czekamy na Was z darmową degustacją naszych sosów. Najszybciej jest Nas zaczepić na naszych social mediach, a nasze produkty wysyłamy również za pośrednictwem paczkomatów. Uchyle również rąbka tajemnicy, nasz sklep internetowy jest w trakcie tworzenia co niedługo usprawni komunikację.

 


hot°:Czy możecie opowiedzieć nam opodróży, jaką odbywa każdy nowy sos od koncepcji do butelki?


Śmiejemy się, że wszystko zaczyna się od nasiona. Nasiona papryki, które po 7 miesiącach przebywania w ziemi odwdzięcza się pierwszym owocem. Każdy z naszych sosów składa się z 3 elementów, bazy, papryki i przyprawy. Ważne jest to, że to od Was zależy jakiego sosu użyjecie, w jakiej konfiguracji czy ilości.

 

Nasze sugestie czy rekomendacje związane z zastosowaniem naszym sosów to tylko inspiracje dla Was. Finalnie, sosy mają podkreślić smak potrawy, nadać jej swieżości, sprawić, że nabierze charakteru.


hot°: No właśnie, a jak reagują Wasze kubki smakowe na ciągłe testowanie i degustację pikantnych sosów?


Cytując klasyke, trening czyni mistrza. Mamy świadomość, że kapsaicyna, czyli środek zawarty w paprykach a co za tym idzie w naszych sosach, potrafi rozpalić kubki smakowe. Staramy się nie przesadzać z jej dawką dlatego wszelkie testy czy próby nowych sosów trwają długo.

 

Nie ukrywamy, że w naszych lodówkach zawsze jest mleko, jogurt czy maślanka, wielokrotnie nabiał ratował Nam skóre, a raczej język, bo ten najczęściej obrywa.


hot°:Z jakich zakątków świata czerpiecie inspiracje do kreowania Waszych ostrych smaków?


Nasze sosy mają dużo wspólnego z Indiami. Bazujemy na najwyższej jakości przypraw z tego kraju oraz rodzaju papryk, które rosną w tej strefie klimatycznej. Bliski naszemu sercu jest również Meksyk, nie tylko względu na ogromną ilośc uprawianej papryki ale również ze względu na charakter meksykańskiej kuchni.

 

Nie możemy również zapominać o Polsce, gdzie powszechnie uprawiane warzywa i owoce stanowią podstawe naszych sosów.

 


hot°:Czy jest jakiś smak lub danie, który okazał się zaskakująco dobrze pasować do Waszych pikantnych sosów?


Komponując każdy sos, przewodnim motywem było jego zastosowanie. W naszej ofercie są sosy zarówno do dań na ciepło,zimno, takie które pasują do sałatek, krewetek, serów czy dań typu fast food. Wracając do pytania, myśle, że nasze sosy zaskakująco dobrze smakują z hot dogami w food trucku ‘’wBułce”, gdzie w ramach inicjatywy lokalnej współpracy, serowane są pyszne buły z naszymi sosami.

 

Wielu naszych smakoszy, chwali również połączenie sosu Plums Jam z cieplutkim Camembertem, to również zaskakująco smaczne połączenie.


hot°: Po krótce, bez szpiegostwa przemysłowego… Jakie są główne składniki Waszych sosów pikantnych i skąd czerpiecie inspirację do ich tworzenia?


Absolutnym obowiązkowym składnikiem naszych sosów jest papryka. Pełni bardzo ważną funkcje i nie mamy dla niej alternatywy, dlatego sami uprawiamy papryki od samego nasiona, W miesiącach sierpień - październik, zbieramy owoce, które muszą wystarczyć na cały rok produkcji. Korzystamy również z wielu przypraw i ziół, bardzo bliski w w tworzeniu sosów jest nam czosnek, kolendra, kardamon czy też kumin.

 

Staramy się, aby nasze sosy były tworzone z produktów wysokiej jakości. Z tego właśnie powodu, w sosie Honey Bunny jest marchew, z ekologicznego gospodarstwa „Dobrodziej”, ponieważ zależy nam na produktach, gdzie ekologia jest podstawą uprawy rośłin.


hot°: Jakie są najbardziej niezwykłe zastosowania Waszych sosów, o których słyszeliście od klientów?


Najczęściej połaczenie naszych sosów z jajecznicą wprawia Nas w zaskoczenie, chociaż muszę przyznać że również wariant ostrego sosu z pierogami to szalenie odważny pomysł o którym słyszałem. Pomysły naszych smakoszy zdają się nie mieć końca, wiec tylko czekam na połaczenie ostrego sosu z nieoczywistą potrawą czy przystawką.


hot°: Na koniec: jakie ogniste marzenia i cele macie na horyzoncie dla Endorfina Hot Sos w 2024 roku?


W dalszym ciągu zależy Nam na tworzeniu nowych kompozycji smakowych i mocniejszych wariantów ostrościowych. W trakcie tego roku planujemy stworzyć kolejne 3-4 sosy oraz wziąść udział w Festiwalach związanych środowiskiem chilihead ( czyli osób jedzących ostre jedzenie)

 

Obowiązkowo pojawimy się również jako współorganizator na Chili & Craft Festiwal 2024 w szczecińskiej Hali Odra w dniach 16-18.2024r, na który serdecznie zapraszamy. Odkryjemy jeszcze jedną kartę na ten rok. Dzięki współpracy z producentem „Ryby z Wyspy Wolin”, jesteśmy w trakcie tworzenia najostrzejszego paprykarza szczecińskiego na świecie.

 


hot°: W jaki sposób lokalneskładniki wpływają na proces tworzenia Waszych pikantnych wyrobów? Widziałem na zdjęciach na facebooku, że sami uprawiacie papryczki…


To prawda, uprawiamy papryki. Wiem, że może to zabrzmieć przynajmniej dziwnie, ale nawet bardzo ostre papryki różnią się między sobą smakiem i sposobem przekazywania kapsaicyny. Każdego roku, uprawiamy nowe gatunki papryk, aby je poznać i lepiej dopasować do konkretnego sosu, który tworzymy.

 

W naszej filozofii tworzenia Endorfiny Hot Sos, kładziemy duży nacisk na współprace lokalną, dlatego jesteśmy dumni z każdej regionalnej inicjatywy i staramy się łączyć siły, aby reprezentować nasze miasto w całej Polsce.Na koniec chciałym również podziękować wszystkim osobą, które Nas motywują i inspirują do tworzenia sosów, to nasze paliwo dnia codziennego. Dziękujemy

 

 

 

Endorfina Hot Sos
telefon 1: Dawid Gramza 501 094 481
telefon 2: Arkadiusz Maj 695 496 060


[email protected]
https://www.facebook.com/EndorfinaHotSos
https://www.instagram.com/endorfinahotsos

 

Endorfina Hot Sos

Endorfina Hot Sos

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.