Grilluj z Hotem
W sierpniu zapraszamy Was na trzeci artykuł z naszego nowego cyklu, w którym prezentujemy przepisy na proste i fajnie dania związane z porą roku czy aktualnymi szczecińskimi modami kulinarnymi. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, realizujemy je razem z Magdaleną Osiak, blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”.
W aktualnym wakacyjnym odcinku zabieramy się za dania grillowe. Przygotowaliśmy dwa proste, ale i oryginalne przepisy. Może się skusicie na wykonanie waszych wersji naszych propozycji?
Jakbyście przyjęli to kulinarne wyzwanie to zapraszamy do wysyłania do nas zdjęć z efektów waszego gotowania. Z przyjemnością je opublikujemy…
Grillowana kiełbasa nadziana ogórkiem kiszonym
Banalna propozycja na grilla, ale w niebanalnym wydaniu- kiełbasa otulona plastrami boczku oraz skrywająca w środku plastry kiszonego ogórka.
Około 6 porcji:
* ulubiona gruba kiełbasa- 6 szt.
* ogórki kiszone- 3 średniej wielkości
* musztarda- 6 łyżeczek
* plastry boczku- 12 szt.
Kiełbasę naciąć wzdłuż pozostawiając nieprzeciętą jedną krawędź.
Środek wysmarować musztardą, włożyć ćwiartki pokrojonego ogórka i owinąć 1-2 plastrami boczku. Zgrillować. Smacznego!
Satay z kurczaka z sosem orzechowym
Szaszłyki z kurczaka przygotowane na azjatycką nutę- w postaci satay i podane z obłędnym sosem orzechowym na bazie orzeszków ziemnych podkręconych kokosem, limonką oraz papryczką chili.
Około 8 szt.:
Szaszłyki:
* piersi z kurczaka- 2 szt.
* olej rzepakowy- 1 łyżka
* sól, grubo mielony pieprz, słodka papryka czerwona- do smaku
Piersi pokroić wzdłuż w 2-3 cm paski, następnie skropić olejem i wymieszać z przyprawami.
Odstawić na 30 minut. Zgrillować. Podawać z sosem orzechowym. Smacznego!
Sos orzechowy:
* masło orzechowe- 4 łyżki
* śmietanka kokosowa- 4 łyżki
* cebula- 1 mała
* olej kokosowy- 1 łyżka
* sok z limonki- 1 łyżeczka
* papryczka chili w proszku- 1/3 łyżeczki
www.krainamiodemplynaca.blogspot.com