Kuchenny Szczecin: Kuchnia Społeczna Szczecin

11.12.2015
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Archiwum Piwnica Kany

Kuchnia Społeczna Szczecin – ich hasło brzmi „Dzielimy się pysznymi wegańskimi potrawami spędzając miło czas”. Treściwe wyjaśnienie, ale zarazem bardzo proste. Co zatem wyjątkowego jest w Kuchni Społecznej Szczecin? Otóż wszystkie potrawy są wyłącznie wegańskie, impreza organizowana jest tylko raz w miesiącu w Piwnicy Kany a przyjść może na nią każdy, płacąc symboliczne wstępne albo przynoszą własne potrawy i kładąc je na wspólny stół i nie płacąc nic! I robi się ciekawie ……. o szczegółach rozmawiam z Julią Feliksą Wojciechowską współorganizatorką przedsięwzięcia.

 

 

hot°: Zacznijmy od prostego pytania – czym jest w Pani rozumieniu - kuchnia społeczna?

 

Dla mnie Kuchnia Społeczna to czas i miejsce na poznanie nowych smaków, nowych ludzi, można się najeść i porozmawiać na ciekawe tematy. A jeśli ktoś nie próbował kuchni w 100% roślinnej – może zobaczyć jak pyszne i proste do wykonania potrawy mogą powstać bez wykorzystania składników odzwierzęcych.


hot°: Dlaczego akurat Kana zajęła się organizacją tego przedsięwzięcia? Jacy ludzie tworzą to przedsięwzięcie?

 

Organizatorami Kuchni Społecznej są aktywiści szczecińskiego oddziału Otwartych Klatek oraz Basty! Szczecińskiej inicjatywy na rzecz zwierząt. Z racji tego, że postanowiliśmy połączyć imprezę kulinarną ze Spotkaniami z Weganizmem (które odbywały się również co miesiąc, właśnie w piwnicy Kany) – wydarzenie zostało przeniesione z Małpiego Gaju, gdzie można nas było spotkać wcześniej.

 

 

hot°: Co miesiąc organizujecie kuchnię społeczną. Powiedzmy chce przyjść z przyjaciółmi – kulturalne towarzystwo – czy mogę zatem ? Czego możemy się spodziewać?

 

Zapraszamy jak najbardziej! Im więcej gości, tym lepiej! Najbardziej zachęcam do podjęcia wyzwania i przyjścia z własnoręcznie zrobionym roślinnym daniem – miło patrzeć, jak innym smakuje to, co się ugotuje. Trzeba tylko pamiętać o własnym talerzu i łyżce/widelcu;). Spodziewać można się niesamowitej atmosfery towarzyszącej wspólnemu posiłkowi, wielu rewelacyjnych potraw – a po Kuchni można wziąć udział w Spotkaniu z Weganizmem, posłuchać, podyskutować. Można też porozmawiać z aktywistami, gdyż zawsze są wystawione stoiska Otwartych Klatek i Basty!

 


hot°: Poprosimy o polecenie kilku szlagierów kulinarnych, które koniecznie warto spróbować na waszych imprezach?

 

- Polecić mogę właściwie wszystko. Zauważyłam, że każdy uczestnik wkłada dużo serca w gotowanie na Kuchnię Społeczną. Zjeść można wegańskie ciasta, kotleciki warzywne, pasty do chleba, sałatki, zupy, dania z makaronem... – jest roślinnie i różnorodnie. Ile gotujących, tyle pomysłów. I nigdy tak naprawdę nie można się spodziewać, jakie potrawy będą wystawione na stół, więc jest to element niespodzianki. Dość często pojawia się tofurnik – sernik zrobiony z tofu – jeśli ktoś nie jadł, niech koniecznie spróbuje!


hot°: Przeczytałem na facebooku, że wasze działania wspierają też inne organizacje takie jak „Otwarte klatki” i „Basta”. Prosimy kilka słów charakterystyki i autoreklamy;)

 

Otwarte Klatki to ogólnopolskie stowarzyszenie, z oddziałami w większych miastach. Celem stowarzyszenia Otwarte Klatki jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt. Szczecińska Inicjatywa na Rzecz Zwierząt BASTA! od kilku lat działa na terenie Szczecina i okolic, walczy o prawa zwierząt i promuje styl życia pozbawiony okrucieństwa wobec innych istot – współpracuje z organizacjami i grupami z całej Polski i zagranicznymi, a także z mieszkańcami miejscowości, sprzeciwiającymi się powstawaniu hodowli przemysłowych.

 

Aktywiści jednej i drugiej grupy organizują różnego rodzaju akcje uliczne, stoiska, warsztaty gotowania, wszystko po to, aby zwiększyć świadomość społeczną i konsumencką – dla dobra wszystkich żywych i czujących istot.

 


hot°: Podchwytliwe pytanie: Co sądzicie o ludziach, którzy lubią jeść mięso? Do wyboru proponuje: Barbarzyńcy ;) / Błądzą i trzeba ich naprowadzić / ich sprawa i nie przeszkadza mi to / inne ?

 

Ludzi lubiących jeść mięso zachęcamy do spróbowania roślinnej kuchni. Do zobaczenia, że jedzenie nieokupione cierpieniem zwierząt wcale nie musi być tylko sałatą i pomidorem. Wegańskie gotowanie kryje w sobie ogrom możliwości! Ostatnio moja znajoma zajadając się „pasztetem” z soczewicy stwierdziła, że ten smakuje jak pasztet jej babci i... postanowiła chociaż ograniczyć spożycie mięsa. Jak widać – odstawienie produktów odzwierzęcych nie musi polegać na zrezygnowaniu z ulubionych smaków.


hot°: Gdzie w Szczecinie można znaleźć dobre restauracje serwujące kuchnię wegetariańską czy wegańską? Swoją drogą jaka jest różnica pomiędzy jedną kuchnią a drugą?

 

W kuchni wegetariańskiej nie używa się mięsa (w tym ryb i „owoców” morza), zaś w kuchni wegańskiej rezygnuje się całkowicie ze składników pochodzenia zwierzęcego – nie znajdziemy tam ani mięsa, ani jajek, ani mleka i jego przetworów. Kuchnia wegańska, to kuchnia w 100% roślinna.


W Szczecinie na szczególną uwagę zasługują np. „Kafle” na placu Orła Białego, czy „Vege Club Amar” przy placu odrodzenia. Nie można też zapomnieć o „Green Wayu”, gdzie znajdziemy rewelacyjne burgery! Dzięki zaangażowaniu aktywistów Basty! i Otwartych Klatek w coraz większej ilości lokali można znaleźć wegańskie dania – są to na przykład „Wehikuł czasu”, „Kafka i Karafka”, „Vincent”... A jeśli ktoś ma ochotę na wegańską pizzę, to taką serwuje Pizzeria MeGusta.

 


hot°: Coraz więcej osób które przechodzą na wegetarianizm, przynajmniej ja zauważam takie zjawisko. Pytam teraz z ciekawości o siebie. Mam 190 cm wzrostu, 115 kg wagi, uprawiam dużo sportu. Czy dałbym rade przejść na dietę bez mięsną bez uszczerbku na zdrowiu i energii życiowej ?

 

Oczywiście! Odpowiednio skomponowana dieta roślinna jest dobra dla każdego! Nawet dla sportowców! Na świecie jest coraz więcej osób zajmujących się profesjonalnie sportem i będących na diecie wegańskiej. Dobrym pomysłem jest odwiedzenie strony http://veganworkout.org.pl/, gdzie można dowiedzieć się wielu przydatnych rzeczy na temat łączenia takiej diety z uprawianiem sportu.


Mnie osobiście bardzo cieszy to, że coraz więcej osób rezygnuje czy to z mięsa, czy w ogóle z produktów odzwierzęcych, gdyż każda taka decyzja wiąże się ze zmniejszeniem cierpienia czujących istot, jakimi są zwierzęta.

Zapisz