Listopadowe przygody z dynią! 

09.11.2018
Autor: Magdalena Osiak, Zdjęcia: Kraina Miodem Płynąca

W listopadzie cyklu „Gotuj z Hotem”, na naszych gazetowych łamach, a potem - mamy taką nadzieję - na waszych stołach, króluje oczywiście dynia!. Jej popularność wiąże się oczywiście z coraz popularniejszym w Polsce amerykańskim święcie Halloween. Samo święto może nie każdemu się podoba, ale samo jedzenie dyni na pewno wyjdzie wszystkim na zdrowie.

 

Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, nasze artykuły realizujemy razem z Magdaleną Osiak, szczecińską blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. Zapraszamy i życzymy smacznego! 

 

Ciasto dyniowe

 

 

Ciasto, którego wnętrze skrywa królowę jesieni- dynię. Treściwe i wilgotne, o subtelnym smaku korzennych przypraw- cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Idealne do jesiennej, rozgrzewającej herbaty.

 

  • starta dynia- 200 g
  • mąka pszenna- 200 g
  • cukier trzcinowy- 200 g
  • olej rzepakowy- 180 ml
  • jajka- 2 szt.
  • soda i proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce
  • cynamon, imbir oraz gałka muszkatołowa- po 1/3 łyżeczki

 

 

 

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej, dodać startą dynię i wymieszać. Przesiać mąkę, wsypać sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i wymieszać tylko do połączenia składników. Kwadratową blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

Placki ziemniaczane z dynią

 

Konkretne i mięsiste placki ziemniaczane z dynią, doprawione odrobiną gałki muszkatołowej. Mega chrupiące z zewnątrz, jednak aby takie były nie żałujcie oleju do smażenia :) Do podania jogurt, śmietana, tzatziki, a nawet i posypane samym cukrem smakują bosko.

 

 

* ziemniaki surowe- 500 g

* dynia hokkaido- 300 g

* jajka- 2 szt.

* cebula- 1 mała

* mąka pszenna- 4 lekko czubate łyżki

* mąka ziemniaczana- 2 łyżki

* sól- łyżeczka

* gałka muszkatołowa- szczypta

* olej rzepakowy- do smażenia

 

  

 

 

Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać. Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na średnim ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia. Smacznego!

 

Pod nazwą Kraina Miodem Płynąca ukrywam się ja, czyli Magda. Wszyscy lubimy jeść, choć nie koniecznie... gotować, dlatego też w mojej Krainie stawiam na kuchnię prostą i nieskomplikowaną, a równocześnie smaczną. Najczęściej są to modyfikacje tradycyjnych i znanych przepisów na każdą kieszeń, choć znajdziesz także i szalone połączenia- bo od czasu do czasu trzeba życiu nadać odrobinę fantazji

 


Zapraszam do mojej Krainy:
www.krainamiodemplynaca.blogspot.com