Śniadanie Miejskie z Darią Zawistowską

13.04.2018
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Zapraszamy do przeczytania kolejnego odcinka  z cyklu „Śniadanie miejskie”, w którym swoje posiłki prezentują fajni, uśmiechnięci i ciekawi szczecinianie.  W tym miesiącu gościmy u przesympatycznej Darii Zawistowskiej, piłkarki ręcznej w drużynie SPR Pogoń Szczecin. Piłka ręczna jest zarówno jej hobby jak i pracą, więc solidne śniadanie jest wskazane! Poza sportem nasza bohaterka jest studentką na wydziale Transportu na Akademii Morskiej w Szczecinie. Daria uwielbia aktywnie spędzać czas: na przykład na siłowni, poznawać nowe miejsca i nowych ludzi. Tym bardziej uśmiecha się dobre śniadanie!

 

  

 

Omlet Darii Zawistowskiej

 

SKŁADNIKI:
- łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- syrop klonowy
- dżem niskosłodzony (u mnie malinowy)
- świeże owoce (u mnie truskawki, banan, jabłko)

 

 

  

 

  

 

KROK PO KROKU:


1. Rozgrzać olej kokosowy na patelni
2. Oddzielić białka od żółtek.3 białka wbić do miski,a 3 żółtka odstawić do innego naczynia
3. Białka ubić na sztywną pianę
4. Do białek dodać mąkę oraz proszek do pieczenia-wymieszać mikserem/blenderem na najniższych obrotach,następnie dodać żółtka i również wymieszać
5. Wylać ciasto na gorącą patelnię i smażyć na złocistobrązowy kolor na średnim ogniu,pod przykryciem! Po 2-3 min przewrócić na drugą stronę.
6. Polać na talerz syrop klonowy i położyć na nim omleta.
7. Posmarować dżemem i udekorować pokrojonymi owocami

 

  

 

   

 

 

Smacznego