Specjalności nadmorskie

06.07.2018
Autor: Magdalena Osiak, Zdjęcia: Kraina Miodem i Mlekiem Płynąca

W lipcowym numerze Hota zapraszamy Was na drugi artykuł z naszego nowego cyklu, w którym prezentujemy przepisy na proste i fajnie dania związane z porą roku czy aktualnymi szczecińskimi modami kulinarnymi. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, realizujemy je razem z Magdaleną Osiak, blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. W naszym drugim odcinku pilnujemy wakacyjnego charakteru tego wydania Hota i bierzemy się za kuchnię nadmorską! W gazecie znajdziecie skrócone przepisy, a na naszym portalu co tydzień będziemy publikować rozszerzone wersje i dodatkowe informacje. Zapraszamy i życzymy smacznego!

 

 

Dorsz duszony w folii z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami

2 porcje:

* około 300 g polędwicy z dorsza

* około 500 g młodych ziemniaków

* pół szklanki oleju

* 70 g masła

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki rozmarynu

* pół pęczka świeżego kopru

*sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku

 

  • Rybę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, a na wierzchu ułożyć koper, włożyć do folii i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.
  • Młode ziemniaki wyszorować ze skórki (stare trzeba obrać), przeciąć na ćwiartki, doprawić solą oraz rozmarynem, wymieszać z olejem i ułożyć obok ryby. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
  • W międzyczasie miękkie masło połączyć ze sprasowanym czosnkiem. Na talerzu ułożyć rybę, ziemniaki i masełko. Smacznego!

 

 

Klasyczne i proste gofry z bitą śmietaną i owocami lata

Około 10 szt.:

* 2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mleka

* 1/2 szklanki oleju rzepakowego

* 2 jajka

* 2 łyżki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* szczypta soli

* olej rzepakowy- do posmarowania formy

* bita śmietana i owoce sezonowe do podania

 

  • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie wymieszać- rózgą- pozostałe składniki.
  • Formę (gofrownicę lub silikonową formę do gofrów) wysmarować olejem i na dobrze rozgrzaną wylać porcję ciasta.
  • Piec około 3- 3,5 minut. Podawać z bitą śmietaną i owocami sezonowymi.

 

Smażony mintaj z pesto bazyliowym i domowymi frytkami

2 porcje:

* około 300 g filetu z mintaja

* około 500 g dużych ziemniaków

* doniczka bazylii

* 40 g twardego sera

* 60 g nerkowców

* 2 ząbki czosnku

* 1 butelka oleju rzepakowego

 

  • Ziemniaki wyszorować ze skórki (stare ziemniaki obrać), pokroić w cienkie paski i usmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  • Filety z mintaja oprószyć solą oraz pieprzem, zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i usmażyć do zezłocenia.
  • Z nerkowców, sera, bazylii, czosnku i oliwy przygotować pesto- najlepiej zmiksować blenderem. Doprawić solą oraz odrobią pieprzu.
  • Na talerzu ułożyć frytki, obok rybę i pesto bazyliowe.Smacznego!

 

 

 

Shake lodowy waniliowo-jagodowy

2 porcje:

* 4 gałki lodów waniliowych

* 1 szklanka mleka

* 1 szklanka jagód

* 2 łyżki cukru

 

  • Jagody zmiksować z cukrem i mlekiem. Płyn wymieszać z gałkami lodów waniliowych. Podawać natychmiast! Smacznego!

 

____________________________

 

Na naszym portalu hotmag.pl, co tydzień będziemy publikować rozszerzone wersje przepisów

wraz z dodatkowymi informacjami

Polecamy

www.krainamiodemplynaca.blogspot.com