Wyjątkowy „Romans z Morzem”

24.07.2019
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Photo & Culinary Storyteller // instagram: alicjaweronikazukowska

Zapraszamy was na kulinarną wyprawę do Dziwnówka na spotkanie z Gosią Mazur i Anią Babiżecką, które wspólnie prowadzą wyjątkową restaurację o pięknej nazwie „Romans z Morzem”. Nasze bohaterki postawił sobie ambitny cel na połączenie tradycji kulinarnych Wybrzeża Rewalskiego ze smakami kuchni świata. Wszystko podane w wspaniałej, pysznej i niepowtarzalnej formie! Tutaj zjecie: rybny ramen inspirowany kuchnią Japonii, a przyrządzony wyłącznie z ryb z lokalnych połowów albo pastę śledziową o nazwie „Awanturka” - klasyk lat 80 tych! Więcej dowiecie się z naszego wywiadu. Warto!

 

  

 

Skąd pomysł na restauracje w nadmorskiej miejscowości Dziwnówek?


Gosia Mazur i Ania Babiżecka: Chodzi o spełnienie każdego malutkiego życzenia lub o coś do jedzenia, gdy jesteś głodny lub o czyjąś miłość, kiedy potrzebujesz miłości. To, co kochamy jest w słonej wodzie, pustej plaży o piątej nad ranem i w kuchni, w której zawsze czeka ktoś głodny. Kochamy karmić a karmieni przez nas twierdzą, że czują się kochani. Jesteśmy w tym. W każdym listku kolendry, który wykańcza potrawę, w garści orzechów dorzuconej niedbale do zimowej zupy, jesteśmy w słodkim i słonym, w połączeniach smaków i zapachów, które sycą i cieszą dzieci, koją i tulą zmęczonych i zabieganych dorosłych, leczą złamane serca…


Jakie są Wasze inspiracje kulinarne?


Gosia: Jedzenie smakuje lepiej, gdy jest pięknie podane i wykonane z miłością. A my najbardziej na świecie uwielbiamy je przyrządzać i się nim dzielić. Jesteśmy całkowicie zainspirowane i przyciągnięte do smaków morza, tradycji kulinarnej naszego regionu, a także smaków kuchni świata.Stąd w menu znajdziecie Państwo rybny ramen inspirowany kuchnią Japonii, a przyrządzony wyłącznie z ryb z lokalnych połowów. Bałtyckiego śledzia marynowanego połączonego z francuską śmietaną Crème fraîche.

 

Łososia ze znanej na całym świecie ekologicznej hodowli Jurasic Salmon podanego z aromatycznym risotto z zielonymi warzywami. Zupę Chowder nad której przepisem pracowałyśmy od zeszłego roku. To tylko kilka przykładów dań z naszej karty menu.

 


Jakie potrawy kuchni regionalnej i tradycyjnej proponujecie?


Ania: Tradycja regionu jest dla nas bardzo ważna. Wyruszyłyśmy na poszukiwania przepisów, które stanowią o tożsamości naszego regionu. Szukamy dawnych sposobów przyrządzania ryb przez rdzennych rybaków. W tej podróży poznałyśmy wielu ciekawych ludzi, nawiązałyśmy nowe znajomości przez co powstały takie dania jak: Paprykarz „Belona” inspirowany dawnym paprykarzem z dziwnowskiej przetwórni ryb Belona. Śledzie marynowane w occie podane w formie czekadełka. Przepis na śledzia dostałyśmy od miejscowego rybaka. Mamy też pastę śledziową o nazwie „Awanturka”, jest to klasyk lat 80 tych. Nie zabraknie sztandarowego dania nadmorskich miejscowości czyli ryby w cieście piwnym, którą smażymy na tradycyjnych, żeliwnych patelniach - to nas wyróżnia od większości okolicznych smażalni.

 

 

 

Czy w Waszej kuchni znajdzie się miejsce dla wegan?


Gosia: Tak jak najbardziej. Mamy propozycje menu wegańskiego, które obejmuje śniadanie, przystawkę, zupę, danie główne i deser. Na kuchni jest wyznaczone miejsce zaopatrzone w osobne noże, garnki i deski do przyrządzania tych dań. Są to autorskie dania naszego szefa kuchni, np. szakszuka z cieciorki, tatar z pieczonego bakłażana, risotto z pieczonym bobem.


Małe podsumowanie Restauracji Romans z Morzem.


Gosia i Ania: Zależy nam na tym by pokazać miejsce, gdzie tradycja naszego regionu łączy się ze stylizacją dań. Fotografia kulinarna to coś, na co zwracamy szczególną uwagę. Ma to odzwierciedlenie w mediach społecznościowych. Przepiękne fotografie naszej okolicy, naszych podróży kulinarnych oraz apetyczne zdjęcia potraw Alicji Weroniki Żukowskiej można zobaczyć na profilu instagramowym restauracji: @romanszmorzem. Za wykonanie dań odpowiada młody, ale bardzo ambitny szef kuchni Czesław Mikołajczyk, który oprócz idealnego smaku potraw zwraca uwagę na ich apetyczną prezentację. To soczyste dania rybne, mięsne, cudowne zupy, pyszne desery a także menu wegańskie. Jesteśmy zainspirowani pasją do doskonałego jedzenia, tradycji, odkrywania tego co nowe, podróży i designu. Naszą restauracje dedykujemy miłośnikom piękna.

 

 

ul. Pierwszego Maja 11, Dziwnówek
tel. 884 888 132

instagram:@romanszmorzem
www.romanszmorzem.com

 

WYJĄTKOWY „ROMANS Z MORZEM”

WYJĄTKOWY „ROMANS Z MORZEM”