Madame Paloma Bakehouse - przepyszne brioszki z nadzieniem

13.02.2023 0 komentarzy
Autor: Marek Defee, Zdjęcia: Wioletta i Marek Defée

Madame Paloma Bakehouse - przepyszne brioszki z nadzieniem. Zbliża się tłusty czwartek, więc zaczniemy o pączkach. W Berlinie pączki nazywają się „Berliner Pfannkuchen”, albo krócej „Pfannkuchen”. „Pfannkuchen” zaś to w języku niemieckim nazwa "naleśników", które podadzą nam, kiedy zamówimy je na przykład w Monachium. W stolicy Bawarii zaś, ale nie tylko tam, pączki nazywane są „Krapfen”. Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie"

 

 

Warto o tym wiedzieć, szukając w Berlinie cukierni, specjalizującej się w pączkach. A jest ich wiele. Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich mają w nazwie słowo „donuts” i bardziej przypominają amerykańską wersję tego produktu. Nie jestem ich fanem.


W związku z tym w pełni świadomie, choć z pewnością przewrotnie, chciałbym polecić znakomitą moim zdaniem alternatywę dla pączków, czyli ciastka typu „brioche” z pewnej niedawno otwartej cukierni, zlokalizowanej w dzielnicy Friedrichshain. Jest to także ciasto drożdżowe, również z nadzieniem. Oczywiście technologia wytwarzania jest inna, bowiem brioszki się piecze, a pączki smaży.

 


Madame Paloma Bakehouse to cukiernia, którą otworzyli we wrześniu 2022 Erez Pintok i Hilla Sasson. Erez urodził się w Izraelu, w regionie Morza Galilejskiego, w rodzinie szefów kuchni i w mieszanej kulturze Wschodu i Zachodu, Żydów i Arabów. W 2014 roku przeniósł się do Paryża, gdzie rozpoczął studia w „Le Cordon Bleu”, jednej z najbardziej prestiżowych instytucji kulinarnych na świecie.

 

 

 

Hilla, również urodzona w Izraelu, wywodzi się ze świata komunikacji i mediów. Po dziesięciu latach pracy jako dziennikarka i konsultantka PR przeniosła się z Erezem do Paryża. Erez i Hilla swoje kulinarne marzenie postanowili zrealizować w Berlinie. Prywatnie są parą, mają jeszcze małego, miłego pieska, który swoją obecnością pomaga im w cukierni, krzątając się i witając gości.


Przepyszne brioszki wykonane z prawdziwej francuskiej mąki. W ofercie jest ich kilka rodzajów, w m.in. z nadzieniem czekoladowym, pralinowym, kremem i marmoladą jabłkową. To miejsce jest prawdziwą perłą i jednym z najciekawszych naszych dotychczasowych odkryć cukierniczych w Berlinie.

 

 

 

Madame Paloma Bakehouse

Madame Paloma Bakehouse

 

 

 

Mail: [email protected]

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.