Poznajcie Jem Tu Sushi!

19.05.2022
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum

Nowo otwarta restauracja Jem Tu Sushi daje gościom doznać czaru, który można spotkać jedynie w Japonii. To wszystko dzięki nietuzinkowym sushi. Dziś razem z Justyną Drozd rozmawiamy o kuchni japońskiej, zasadach jedzenia sushi i aktualnych bestsellerach, których musicie spróbować.

 

 

Zanim zapytamy o szczegóły Waszej oferty. Opowiedzcie nam coś o sobie. Jak powstał pomysł na założenie lokalu i co najbardziej fascynuje Was w kuchni japońskiej?

 

Powstanie lokalu Jem Tu Sushi ma początek w marzeniach o miejscu, w którym dobre jedzenie będzie łączyło się z wyjątkowym klimatem, gdzie da się naprawdę zrelaksować.

 

Od 18 lat prowadzę lokale gastronomiczne i od kilku już lat nosiłam się z zamiarem stworzenia miejsca harmonijnego, aby było nie tylko miejscem pracy, ale przede wszystkim miejscem wytchnienia. Jak mawiają: rób to co kochasz, a nie będziesz potrzebować urlopu. W procesie planowania na każdym etapie kierowałam się wyłącznie intuicją i tym co w duszy gra…

 

Analizując rodzaj kuchni, który kojarzy mi się z harmonią, postawiłam na kuchnię japońską, gdyż wymaga ona dużej precyzji wykonania. Feeria barw i składników, których można użyć, daje spore możliwości do artystycznego popisu Sushi Masterów. Sushi jest jedzeniem mocno wpływającym na zmysły i zdrowie.

 

W tych małych krążkach mieścimy piękne kolory, wysublimowane smaki i składniki, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wiele naszych produktów można określić mianem super food, ponieważ dobrej jakości ryby są bogate w kwasy omegą 3, wodorosty w cenne aminokwasy, a glony są źródłem mikro i makroelementów oraz witamin.

 

Wnętrze kameralnego lokalu charakteryzuje niewymuszona elegancja. Jest urządzone komfortowo, zarazem lekko i przytulnie. Zadbaliśmy o każdy szczegół. Nasze dania są podawane na ręcznie wykonanej ceramice, stworzonej przez Panią Kornelię, lokalną artystkę, która pasjonuje się również japońską ceramiką Raku.

 

  

 

Mówi się, że robienie sushi jest sztuką. W czym to się przejawia?

 

Przygotowanie dobrego sushi jest sztuką pełną tradycji. Począwszy od techniki krojenia, po ugotowanie w punkt ryżu, obrabianiu ryb i selekcjonowaniu produktów, których potem używamy. Akcesoria kuchenne jak noże, misy hangiri lub patelnia do tamgo, muszą być używane odpowiednie, aby potrawa utrzymała odpowiednią jakość.

 

Przyjrzyjmy się Waszej karcie. Jakie sushi znajdziemy w ofercie i czy możemy spróbować czegoś innego niż sushi?  

 

W naszej karcie znajduje się głównie sushi w wersji fusion. Łączymy tradycyjne techniki z trendowymi smakami. Preferujemy rolki wieloskładnikowe, gdzie jest możliwość połączenia wielu smaków, faktur i kolorów. Dla prawdziwej uczty wszystkich zmysłów.

 

Posiadamy w ofercie ponad 20 rolek wegetariańskich, które okazały się hitem. Nasze rolki z batatem albo marchewką w tempurze, są niezmiennie pysznym zaskoczeniem, nawet wśród miłośników ryb.

 

Naszym wyróżnikiem jest Złoty Rainbow. Jest to rolka Premium z jadalnym złotem. Sushi, które jest przeznaczone na specjalne okazje. Płatki prawdziwego złota można jeść, gdyż są neutralne dla organizmu człowieka. Idealna propozycja na romantyczną randkę lub gdy chcemy uczcić wyjątkowe wydarzenie w naszym życiu.

 

  

 

Jak zgodnie z zasadami powinno się jeść sushi żeby nie popełnić faux-pas?

 

W Japonii sushi je się pałeczkami lub…palcami i ta druga wersja nie jest żadnym faux-pas. W Polsce wstydzimy jeść palcami w restauracji, a sztuka jedzenia pałeczkami może być kłopotliwa. Aby każdy gość czuł się u nas swobodnie, wprowadziliśmy specjalne nakładki na pałeczki, dzięki którym ich użycie staje się dziecinnie proste.

 

Jaki zestaw ze swojej karty polecacie i ile za niego zapłacimy?

 

Jeśli ktoś próbuje naszego sushi po raz pierwszy, stworzyliśmy specjalny zestaw o nazwie Welcome Set, w którym jest 30 kawałków. Rolki dobrane są w nim tak, aby można było poznać w nim autorskie smaki Jem Tu Sushi. Zestaw sprzedawany jest w dostępnej cenie 125 zł. Ten zestaw jest optymalny dla 2-3 osób, gdyż rolki są pełne i słusznej wielkości.

 

 

Czy znajdziemy też pozycje dla wegan?

 

Jeśli chodzi o propozycje dla wegan jest bardziej minimalistyczna niż dla wegetarian. Natomiast możemy naszym gościom zaoferować dwa rodzaje sushi hosomaki i nigiri z takimi dodatkami jak: tykwa, awokado, ogórek, osinko, mango i melon. Wegańskie smaki można urozmaicić firmowym, słodkim sosem teriyaki.

 

Powinniśmy wiedzieć coś jeszcze?

 

Dla podkreślenia orientalnych smaków, polecamy również japońskie herbaty oraz sprowadzane z Japonii oryginalne lemoniady, napoje na bazie zielonej herbaty z dodatkiem yuzu, granatu, jagód goi czy śliwek ume, które w Szczecinie są dostępne tylko u nas.

 

 

 

ul. Kusocińskiego 8, Szczecin

www.jemtusushi.pl

tel. 889 008 998

[email protected]

 

facebook: Jem tu Sushi

instagram: @jemtusushi

 

Jem Tu Sushi

Jem Tu Sushi