Porady Dietetyczne: Błonnik przedświątecznie

23.12.2015 0 komentarzy
Autor: Justyna Wichlińska, Zdjęcia: Archiwum Justyny Wichlińskiej

W tym cyklu chcielibyśmy przedstawiać Wam porady naszego eksperta ds. dietetyki, czyli Justyny Wichlińskiej. Mamy nadzieje, iż czytanie tych artykułów pozwoli Wam lepiej dostosować Wasz porządek dnia, jeżeli chodzi o odpowiednie żywienie, ale również aktywność sportową. W przedświątecznym wydaniu Justyna przedstawi Wam wszystko to, co wie na temat błonnika.

 

 

Błonnik musi być obecny w codziennej diecie, ponieważ powoduje on zwiększenie ilości bakterii w jelicie grubym. Błonnik podrażnia również ściany jelita, przyspieszając tym samym perystaltykę jelit. Ponadto stabilizuję poziom glukozy we krwi, cholesterolu, wspomaga odchudzanie, wiąże wodę, pomaga usuwać z organizmu toksyny, działa przeciwnowotworowo.

 


Należy spożywać od 50 do 60g błonnika dziennie.


Zwiększanie obecności błonnika w organizmie go powinno nastąpić stopniowo. Początkowo mogą to być warzywa, owoce, pieczywo razowe, następie otręby i kasze gruboziarniste. Gdyby zwiększenie ilości błonnika pokarmowego nastąpiło gwałtownie, to mogłoby dojść do występowania wzdęć oraz innych dolegliwości w obrębie jamy brzuszej. Dlatego nadmiar błonnika lub zbyt szybkie zwiększenie jego ilości może również okazać się dla nas niezdrowe!


Zbyt duża ilość błonnika wpływa dokładnie odwrotnie na przewód pokarmowy, mogąc powodować zaparcia, zwolnienie perystaltyki, aż do jej całkowitego porażenia. Nadmiar błonnika może być również powodem anemii, osteoporozy. Utrudnia on wchłanianie niektórych substancji z przewodu pokarmowego, może więc doprowadzić do niedoboru żelaza i zaburzeń wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach -A,D,E i K.

 

 


Błonnik i woda, to super połączenie!


Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, może dojść do zaparć. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminację produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.

 


Gdzie znajduję się najwięcej błonnika?


Najwięcej błonnika znajduję się w takich produktach jak: otręby, kasze, ryż, płatki owsiane, chleb żytni, owoce suszone, warzywa.

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.