Gotuj z Hotem: 3xB, czyli trzy razy Bajgiel!

16.09.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Dorota Umiastowska

Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, smakowite eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Tym razem jako redakcja postanowiliśmy skomponować własne bajgle. Oczywiście bułek z dziurką nie piekliśmy - użyczył nam ich Król Jan z zaprzyjaźnionej bajglowni: Bajgle Króla Jana – którą notabene gorąco pozdrawiamy! Koniec gadania, zabieramy się do roboty, ponieważ czeka nas smakowita uczta. Oto trzy autorskie przepisy na Hot Bajgle.

 

Stylowy Włoch

 

Stylowy Włoch

-bajgiel z mozzarellą i oregano
-polędwiczki z kurczaka (2 szt.)
-rukola
-mozzarella
-ser grana padano
-pomidor
-oliwa, czosnek, sól, pieprz, oregano

 


I. Polędwiczki myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony.
II. Mozzarellę kroimy na plasterki.

 


III. Dressing. Aby bajgiel nie był zbyt suchy proponujemy zrobić szybki, lecz smakowity dressing. Do naczynia przelewamy 50 ml oliwy, wyciskamy pół ząbka czosnku, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Mieszamy.

 


IV. Układamy bajgla! Dolną część smarujemy dressingiem, następnie układamy mozzarellę, rukolę, ponownie mozzarellę, polędwiczki z kurczaka, plasterki pomidora. Na koniec skraplamy dressingiem. Ser Grana Padano ścieramy na tarce, usypujemy po bajglu.

 

Ostra Tajka

 

Ostra Tajka

-bajgiel z czosnkiem i rozmarynem
-polędwiczki z kurczaka (2 szt.)
-czosnek
-żółta papryka
-mango
-czerwona pasta curry
-70ml mleka

 

 

I. Polędwiczki myjemy, przyprawiamy chilli, solą, posypujemy kurkumą. Smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 5 minut z każdej strony.
II. Obieramy mango, kroimy na małe plasterki. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż, następnie smażymy na patelni – musi być chrupiąca.
III. W rondelku rozgrzewamy mleko. Po chwili wyciskamy pół ząbka czosnku, dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, po 3 minutach ściągamy z ognia.
IV. Układamy bajgla! Dolną część smarujemy curry, układamy na przemian paprykę, mango, później polędwiczki z kurczaka, ponownie paprykę oraz mango. Dodajemy listek bazylii, polewamy curry.

 

 

Norweski Wędkarz

-bajgiel z makiem, sezamem, solą morską
-łosoś wędzony
-rukola
-serek śmietankowy
-cytryna
-sól, pieprz

 


I. Układamy bajgla! Dolną oraz górną część smarujemy serkiem śmietankowym, następnie układamy rukolę. Plastry łososia skraplamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli. Tak przygotowanego łososia układamy na bajglu. Smacznego!

 

Gotowali: Dawid Korniak, Dorota Umiastowska
Zdjęcia: Dorota Umiastowska
Konsumenci: Dawid, Piotr, Dorota

 

Za pyszne bajgle (bułki z dziurką) dziękujemy Bajglom Króla Jana, które znajdziecie przy ulicy Rynek Nowy 6!

 

Bajgle Króla Jana
ul. Rynek Nowy 6
tel. 732 022 028
Polub Bajgle na Facebooku!

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.