Gotuj z Hotem: 4 przepisy na dobrego hamburgera

11.12.2015
Autor: Piotr Zelachowski, Łukasz Strykowski, Zdjęcia: Dawid Czajkowski

W marcu w naszym świeżo reaktywowanym cyklu „Gotuj z Hotem” przedstawiamy cztery przepisy na hamburgery. Ostatnimi czasy bezsprzecznie podbijają one serca a mówiąc bardziej dokładnie: żołądki mieszkańców Szczecina. Na ten moment w naszym mieście mamy już ponad pięć punktów, gdzie serwowane są burgery. Osobiście uważam, że nie ma nic złego w tej fascynacji, akurat ta moda kulinarna w pełni mi odpowiada. W dobrym wykonaniu jest to danie: pożywne, stosunkowo zdrowe, łatwe do przygotowania a składniki są do kupienia w każdym sklepie. Zatem do dzieła, zabieramy się za modne burgery ;)

 

 

„Hamburger ma wiele twarzy” albo „Hamburger nie jedno ma imię”, tak literacko można by podsumować ilość informacji dostępnych w internecie na temat tego dania. Okazuje się, że ta prosta w wykonaniu potrawa ma spore grono fanów, którzy stworzyli setki a może nawet tysiące wariacji tego przepisu. Wybrałem dla was : dwa standardowe przepisy i dwa nieco bardziej skomplikowane. Te bardziej skomplikowane nie są jednak na tyle trudne, żebyście nie poradzili sobie z nimi w warunkach domowych. Zanim przeczytacie nasze propozycje, kilka słów o składnikach.


Najważniejsze oczywiście jest mięso. Zalecane jest mięso chude lub bardzo chude. W sprzedaży jest mięso o zawartości 4, 10 lub 15% tłuszczu a potem 20, 25, 30%. Mowa tu o paczkowanym mielonym mięsie z określonym procentem tłuszczu. Na bazie własnych doświadczeń, stwierdzam, że najlepiej jest jednak kupić kawałek dobrej wołowiny i poprosić w sklepie o zmielenie go na miejscu. Nic trudnego! A jak ktoś nie lubi czerwonego mięsa, mięso z indyka czy kurczaka też się nadaje. Burger będzie odrobine mniej smaczny bo suchszy ale na bank mniej kaloryczny.


Druga sprawa to warzywa i pieczywo, oczywiście obydwa składniki muszą być świeże. Utarło się, że do hamburgera najbardziej pasuje bułka z sezamem i tak niech zostanie. W przypadku warzyw, obecnych w naszych przepisach, można również pozwolić sobie na pewne wariacje czyli zastąpić niektóre warzywa innymi. To kwestia indywidualnych preferencji. Pamiętajcie, że największy wpływ na smak hamburgera ma w pierwszej kolejności mięso, w drugiej dodatki jak boczek, ser żółty czy jajka i odpowiedni sos.

 


Hamburger w południowym stylu

Składniki


12 płatów boczku (długie, wąskie plasterki)
ok. 1 kg chudej mielonej wołowiny
2 roztrzepane jajka
6 bułek do hamburgera
1/4 szklanki posiekanej drobno słodkiej cebuli
1/4 szklanki posiekanej drobno papryki
1 łyżeczka pieprzu i soli
1/2 łyżeczki szałwi w proszku
1/4 szklanki sosu barbecue
plastry cebuli

 

Wykonanie:
Na patelni podsmażyć boczek na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, żeby osączyć tłuszcz, następnie pokruszyć drobno. Połączyć razem boczek, mięso, roztrzepane jajka, cebule, paprykę, pieprz i sol przyprawową oraz szałwię w proszku. Dobrze wymieszać i ukształtować 6 hamburgerów ok. 2,5 cm grubości.
Ułożyć hamburgery na patelni, smażyć obustronnie 8-10 min, przewracając kilka razy.
Opiec bulki w piekarniku, włożyć do nich hamburgery kładąc na nich krążki cebuli i polewając sosem barbecue według życzenia.

 


Latynoskie hamburgery: (środkowo-amerykańskie)

 

Składniki:


ok. 1 kg bardzo chudej mielonej wołowiny
2 łyżeczki oliwy oliwkowej
1 łyżeczka masła
12-15dkg pieczarek
1/4 łyżeczki grubej soli
1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1 łyżka octu sherry albo winnego czerwonego
meksykański keczup (salsa)
4 duże bułki do hamburgerów

Wykonanie:
Rozgrzać oliwę i masło razem na patelni, wrzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki, sól i pieprz. Smażyć 3 min, aby tylko zmiękły, wlać ocet, smażyć dalsze 2 min. albo do odparowania octu, odstawić, podzielić na 4 części. Mięso podzielić na 8 równych części kształtując cienkie równe krążki, na jednym krążku układać nadzienie z grzybków trochę od brzegu, pokryć drugim krążkiem zlepiają dobrze brzegi, aby się nie rozleciały. Układać hamburgery na w piekarniku po 12 – 15 min. każdą stronę, odwracając raz. Odwrócone hamburgery smarować salsą . Układać hamburgery na zapieczonych bulkach, podając dodatkowo salsę.

 

 

Classic Cheese Hamburger

 

Składniki:
ok. 1 kg bardzo chudej mielonej wołowiny
1 jajko
przyprawy: sól, mielony kumin i sos Worcestershire
cebula
pomidor, sałata
ewentualnie musztarda i ketchup
ogórek kiszony albo marynowany w occie
4 duże bułki do hamburgerów
ser w plastrach – cheddar

 

Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Wszystko „na oko” i do smaku. Z masy mięsnej uformować hamburgery i usmażyć je na patelni grillowej. Trzeba tylko uważać, by ich nie „przesmażyć” i nie wysuszyć za bardzo. Obok podsmażyć bułki przekrojone na 2 połówki. Pod sam koniec smażenia na mięsie położyć plaster sera, żeby się troszkę stopił.
Następnie przełożyć mięso z serem na pieczywo. Na koniec udekorować bułkę: pomidorem, cebulą, sałatą oraz ogórkiem.

 

 

Hamburger Pascala

 

Składniki:
600 gramów mielonej wołowiny
posiekana cebula - 1 sztuka
średni kiszony ogórek pokrojony w kostkę - 1 sztuka
zielone oliwki bez pestek pokrojonych w plasterki - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
musztarda (dijon lub sarepska) - 2 łyżki
1 łyżeczka pieprzu i soli
6 bułek z sezamem
3 łyżki oliwy
tarta bułka
2 łyżki masła
5 łyżek śmietany
5 łyżek startego ementalera

 

Wykonanie:
Cebulę zeszklić na łyżce masła, wymieszać z ogórkiem, oliwkami, mięsem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić rękami lub widelcem. Uformować 6 okrągłych kotletów na desce posypanej tartą bułką i usmażyć je na oliwie z resztą masła. Utrzeć na gładką masę składniki sosu. Bułki przekroić na połówki, spody włożyć na chwilę do gorącego piekarnika (najlepiej pod grill). Gdy będą chrupiące, wyjąć, na każdym spodzie ułożyć kotlet, posmarować sosem i przykryć odciętymi wierzchami. Gotowe hamburgery włóżyć do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekać, aż sos serowy się rozpuści.