Gotuj z Hotem: dania rybne

09.12.2015
Autor: Łukasz Strykowski, Zdjęcia: Archiwum Hota

Moda na zdrową kuchnię rośnie w tempie geometrycznym a ryby są jej niezbędnym elementem.


W Szczecinie powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można zjeść czy kupić świeżą rybkę. Ponadto już za kilka tygodni zaczną się wakacje, a że Szczecin jak wiadomo leży nad morzem, to danie z rybką nas nie ominie. Może jednak warto podjąć wyzwanie i samemu przygotować takową potrawę? Zapewniamy was, że nie jest to trudne. Jak zwykle zresztą wybraliśmy kilka przepisów, które doskonale nadają się do przyrządzenia w domu, nawet przez niezbyt wtajemniczonych w sztukę kulinarną.

 


Jak się już na pewno zorientowaliście czerwcowy odcinek : „Gotuj z Hotem” poświęciliśmy wszelkiego rodzaju potrawom z ryb. Zajęliśmy się nimi ponieważ wodne stworzonka od tysiącleci były nieodłączną częścią ludzkiej diety. Są smaczne, lekkie a co najważniejsze dobre dla naszego organizmu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D..Jedzenie ryb wpływa na długość życia, stan naszego umysłu i nie przyprawia zbędnych kilogramów.

 

Jak pewno wiecie każdy naród ma swoje charakterystyczne danie rybne. My mamy karpia na Wigilię i oczywiście bardzo lubianą rybę po grecku (która z Grecją ma jedynie wspólna nazwę), Rosjanie zajadają się rybną zupą Uchą a Japończycy sushi. Pora zatem na mieszkańców Szczecina. Wybraliśmy kilka różnorodnych przepisów, które są tanie i proste w przygotowaniu. Ryby są produktem, który bardzo szybko pod wpływem wysokiej temperatury mięknie i nadaje się do spożycia, dlatego ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

 

Pierwszy z przepisów to pyszna przystawka czyli tatar z łososia, następny to wyszukane steki z tuńczyka, doskonałe na romantyczną kolację. Osobą , które nie maja zbyt wiele czasu, aby gotować, polecamy proste i smaczne kotlety rybne. Na koniec mamy dla was kwintesencję wszystkich dań rybnych. Protoplastę wszystkich fastfoodów, czyli angielską rybę z frytkami. Naszym zdaniem to najlepsze danie rybne na świecie, szczególnie jeśli serwuje się je z puree z groszku i frytkami z octem, czyli tak jak na Wyspach. Zatem do dzieła. Czytamy, gotujemy i jemy!

 


Tatar z łososia


Składniki:
ok. 0,5 kg filetu z łososia
cebulka
czarne oliwki
oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny
sól, pieprz


Sposób przyrządzania:

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dokładamy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

 

 

 

Steki z tuńczyka z grilla


Składniki:

4 steki z tuńczyka
6 łyżek oliwy
sok z 2 cytryn
3 ząbki czosnku
50 g masła
sól, pieprz


Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. W misce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Steki wkładamy do marynaty na minimum 3 godziny. Po tym czasie folię aluminiową smarujemy marynatą i układamy na niej naszą rybę. Na wierzchu kładziemy po kilka kaparów. Folię zawijamy i tak przygotowane pakunki o grillujemy koło 10 minut w zależności od grubości steka. Przed podaniem, na każdym kawałku ryby układamy grudkę masła.

 

 

 

Kotlety rybne


Składniki:
30 dag świeżego boczku
25 dag filetów z mintaja
5 dag smalcu
1 jajko
5 dag bułki czerstwej
3 dag bułki tartej
mleko ( do namoczenia bułki)
sól, pieprz.


Sposób przyrządzania:
Boczek, rybę i bułkę (namoczoną w mleku i odciśniętą) rozdrobnić, a najlepiej zmielić w maszynce. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać. Uformować owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej, smażyć na tłuszczu. Podawać z ziemniakami i kiszoną kapustą albo zieloną sałatą.

 

 

Fish and chips


Składniki:
4 filety z dorsza
Olej,sól, pieprz
mąka
piwo
3 łyżki proszku do pieczenia
ziemniaki na frytki
masło
groszek, świeża mięta
cytryna


Sposób przyrządzania:

Filety nacieramy pieprzem i solą. Mieszamy mąkę, piwo i proszek do pieczenia. Filety oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy ok. 4 minut. W międzyczasie podgotowujemy we wrzątku ziemniaki pocięte na frytki (ok. 4 min), odsączamy je i pozwalamy im odparować. Usmażone wcześniej filety wkładamy na chwilę do piekarnika. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. W tym czasie smażymy frytki. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy groszek, mięte i sok z cytryny. Dusimy ok. 10 minut i i rozcieramy na jednolitą masę.