Gotuj z Hotem: Deliziosa cucina Italiana

16.12.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Dawid Korniak

Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, smakowite eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w cenie. Tym razem w ramach naszych redakcyjnych wyzwań, postanowiliśmy przyrządzić dwa dania z kuchni włoskiej, stąd tytuł: deliziosa cucina Italiana! Kuchnia włoska kryje wiele cudownych przepisów i co ważniejsze prostych w wykonaniu! My postanowiliśmy przygotować dwa oczywiste szlagiery: pizzę, a także makaron. Zabieramy się do pracy! ;)

 

 

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich z ricottą i szynką parmeńską
Składniki:
- por. 400 g - makaron spaghetti 300 g - orzechy włoskie 100 g - parmezan - oliwa z oliwek - ricotta - szynka parmeńska 200 g - cebula - śmietana 30% - sól, pieprz czosnek bazylia natka pietruszki

 

Przepis:
1/ Oczyszczamy pora, kroimy wzdłuż, myjemy, osuszamy. Gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po 4 minutach dodajemy pora - gotujemy razem z makaronem.


2/ W naczynku blendujemy 100 g orzechów włoskich. Następnie dodajemy 50 g parmezanu, dolewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą - całość blendujemy.

 

3/ Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po chwili dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, pokrojoną w półksiężyce cebulę, a także porwaną na mniejsze części szynkę parmeńską.


4/ Dodajemy przygotowane wcześniej pesto z orzechów włoskich, następnie całość zalewamy 200 ml śmietanki 30%, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ścieramy 50 g parmezanu, siekamy kilka listków bazylii oraz natkę pietruszki – dodajemy do całości, mieszamy.

 

5/ Do gotującego się dania dorzucamy odcedzony makaron oraz por. Mieszamy przez 5 minut na małym ogniu.


6/ Na talerzu układamy rukolę, później makaron. Dodajemy ricottę, posypujemy parmezanem, doprawiamy pieprzem

 

 

 

 

Pizza z gruszką i szynką parmeńską
Składniki:
- gruszka - szynka parmeńska ricotta parmezan rukola śmietana 30% - czosnek cebula sól, pieprz - 1,5 szklanki mąki pszennej 1/3 kostki drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżka oleju szklanka letniej/ciepłej wody

 

 

Przepis:

1/ Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól oraz olej – delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy wody, mieszając i dokładnie ugniatając ciasto. Po całym procesie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut, najlepiej przykrywając np. kocem.


2/ Sos: Do miseczki nalewamy śmietanę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekaną rukolę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.


3/ Na blaszce formujemy ciasto. Na pizzy rozprowadzamy sos, następnie układamy składniki: pokrojoną w kółka gruszkę, plastry szynki parmeńskiej (w całości), posypujemy parmezanem.


4/ Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Pieczemy pizzę przez ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pizzę posypujemy rukolą, dodajemy ricottę oraz parmezan.

 

 

Konsumenci: Dawid, Piotr, Dorota. Pisał i gotował: Dawid Korniak.

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.