Gotuj z Hotem: Noworoczna walka z kaloriami!
Prawie każdy ma z nas jakieś postanowienia noworoczne – nie ma w tym nic złego ani odkrywczego, ale jakoś dziwnym trafem większość z tych indywidualnych postanowień dotyczy zrzucenia kilku kilo. Cóż … te kilogramy, raz za mało, raz za dużo, najczęściej za dużo ;). Najlepszym rozwiązaniem na walkę z nadplanowymi kilogramami i wypełnieniem postanowień noworocznych jest przygotowywanie jedzenia w domu. Jak się już pewnie domyślacie w lutowym cyklu Gotuj z Hotem proponujemy wam kilka niskokalorycznych potraw, które można w łatwy sposób przygotować w domowej kuchni. I …są całkiem smaczne!
Przygotowaliśmy dla Was cztery proste potrawy, wszystkie smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, chyba że zjecie na raz kilkanaście porcji, tak też oczywiście można. Ideałem jest jednak jeść często i mało, najlepiej 4-5 razy dziennie o regularnych porach. Zdaje sobie sprawę, że niełatwe to zadanie, ale chyba nikomu nie muszę tłumaczyć, że BRAK brzuszka, za dużego tyłka czy pulchnych bioderek to fajna i przede wszystkim zdrowa rzecz. Jeśli poświęcicie godzinę dziennie na przygotowanie i rozplanowanie dań na cały dzień, to na pewno zaoszczędzi wam to biegania po dietetykach i lekarzach w bliższej i dalszej przyszłości. To opłacalna inwestycja !
Ceviche
Składniki:
1 kg mrożonego morszczuka
1,5 kg cytryn
3-4 białe słodkie cebule
1/2 pęczka natki pietruszki
50-100 ml wietnamskiego sosu pikantnego vifon oraz sól
Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody, podzielić na cząstki i pokroić w równą kostkę (ciemne nierówne końcówki wywalić). Wycisnąć sok z cytryn. Rybę posolić i w szklanej misie zalać sokiem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pokroić cebulę w półplasterki. Jeśli nie dostaniemy białej, może być zwykła, ale po pokrojeniu sparzona. Do ryby dodać cebulę i sos pikantny. Zostawić, żeby się przegryzło. Natkę posiekać, dodać przed podaniem.
Kurczak zapiekany w folii w marynacie jogurtowej
Składniki:
2 udka kurczaka
mały jogurt (ok. 180 g)
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka curry
ok. 2 łyżki wody
Jogurt mieszamy z przyprawami i wodą. Udka kurczaka obieramy ze skóry (chociaż nie musicie, ale powinniście, skórka ma mnóstwo kalorii). Obtaczamy je w marynacie. Następnie wkładamy do rękawa z folii do pieczenia. Resztę marynaty również tam wlewamy. Związujemy końce rękawa, lekko nacinamy w kilku miejscach na wierzchu. Na koniec wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 40 minut.
Jajko sadzone na pomidorach
Składniki:
1 pomidor
2 jajka,sól i pieprz, troszkę parmezanu
troszkę oleju do smarowania kokilek
Pomidory (wcześniej wyparzyć i obrać ze skórki) a potem pokroić na mniejsze kawałki. Kokilki (małe żaroodporne naczynia ) smarujemy lekko olejem i układamy na dnie pokrojone pomidory. Posypujemy solą i pieprzem. Ostrożnie wbijamy jajko (tak by nie rozwalić żółtka) i posypujemy solą, pieprzem i parmezanem do smaku. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut.
Szaszłyczki drobiowe
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 kolorowe papryki
Cebula, cukinia
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki naturalnego jogurtu
oliwa z oliwek, ocet, ząbek czosnku
oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszona pietruszka, sól, pieprz
Cebulę, mięso, cukinię i paprykę kroimy na kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, koncentratu pomidorowego, jogurtu i przypraw robimy marynatę. Mieszamy ją z mięsem, papryką, cukinią i cebulą i marynujemy minimum przez godzinę. Następnie, na patyczki do szaszłyków, nakładamy na przemian cebulę, mięso i paprykę. Pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut, obracając je co jakiś czas.
Komentarze
Brak komentarzy.