Justyna Wichlińska: domowe metody na przeziębienie

03.12.2015
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Archiwum Justyny Wichlińskiej

Okres jesienno-zimowy, to czas przeziębieniowy. Jak zatem domowymi sposobami uchronić organizm przed wirusami?


Przede wszystkim polecam zwiększyć w diecie podaż cynku, który zwiększa odporność organizmu, chroni nas przed przeziębieniami, grzybicą i innymi infekcjami. Dodatkowo wzmacnia paznokcie, włosy. Gdzie go znajdziemy? W produktach zbożowych, mięsie, orzechach, warzywach strączkowych jajach, ostrygach.


Pamiętaj by dieta obfitowała w owoce i warzywa bogate w witaminy. Nie wolno wychodzić z domu bez porządnego śniadania, bogatego w białko pełnowartościowe, które podtrzymuje uczucie sytości. Dzięki temu czujesz, że jesteś dłużej najedzony! Moje ulubione śniadanie składa się z jajek, które są bogate w wartości odżywcze!

 


Naturalnymi antybiotykami, które w leczą infekcje są czosnek i cebula. Warzywa te opóźniają procesy starzenia się oraz chronią organizm przed chorobami zakaźnymi, łagodzą stany zapalne, ponadto obniżają cholesterol!
Związki zawarte w czosnku i cebuli są najbardziej przyswajalne przez organizm, jeśli spożywa się je z dodatkiem tłuszczu.

 

Przepis na domowy syrop z cebuli i czosnku:


Cebulę kroimy w krążki. Układamy na dnie słoika, na to wyciskamy dwa ząbki czosnku, natomiast na czosnek sypiemy 2 łyżki cukru; opcjonalnie 2 łyżeczki cukru i łyżkę miodu. Następnie znowu kładziemy plastry cebuli, przeciskamy czosnek i znowu cukier lub miód. W ten sposób tworzymy 2-3 warstwy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej koło grzejnika, wtedy syrop powstanie w ciągu godziny. W normalnych warunkach w kuchni, proces tworzenia syropu wydłuży się. Pijemy codziennie po 2 łyżki.

 

Napój imbirowy w czasie przeziębienia:


30 g świeżego imbiru gotujemy 10 minut w około 2 szklankach wody. Dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru i pijemy, codziennie jedną szklankę.

Dzika róża ma bardzo dużo witaminy C-witamina. Jest ona najpowszechniej występującym w naszym organizmie przeciwutleniaczem, bierze udział w procesach detoksykacyjnych, zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku starzenia się, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz chorób serca. Chroni tkanki organizmu przed wolnymi rodnikami. Owoce dzikiej róży mają działanie moczopędne, dzięki czemu szybciej wypłukujesz z organizmu toksyny.

 

Imbir ma działanie rozgrzewające pomaga przy gorączne, wymiotach, kaszlu, biegunce, zatruciach pokarmowych, ponadto ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów.

 


Przepis na syrop z dzikiej róży:


Oczyszczone owoce dzikiej róży wrzuć do garnka, zalej 0,5l wrzącej wody. Gotuj przez 1 minutę. Zdejmij garnek z ognia. Poczekaj aż wszystko wystygnie. Całość przerzuć przez sito. Płyn odstaw. Owoce raz jeszcze zalej wrzącą wodą i zagotuj Przecedź owoce do poprzedniego płynu. Resztę owoców zagotuj w 1 szklance wrzącej wody i znowu przecedź. Cały zebrany w ten sposób płyn gotuj przez chwilę z cukrem do czasu, kiedy uzyskasz gęsty syrop. Pij rozcieńczony z wodą.

Miód zawiera substancje przeciwbakteryjne, łagodzi przy tym podrażnienia i podnosi odporność. Miód ma również działanie przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. Dlatego polecam wypić wcześniej napar z dzikiej róży, z łyżką miodu. Należy dodać go wtedy, kiedy napar ostygnie, miód wtedy nie traci cennych wartości odżywczych.

 

Czas jesienno-zimowy nie zwalnia nas od aktywności fizycznej! By zwiększyć odporność zalecam codzienną dawkę sportu. Dlaczego? Regularna aktywność sprawia, że ciało nabywa większej odporności.
Świadczą o tym m.in. wyniki obserwacji lekarzy, a także samych sportowców - osoby regularnie uprawiające sport rzadziej zapadają na infekcje bakteryjne i wirusowe.