Kuchnia2D: Przekąski na Euro 2016, czyli Gotuj z Hotem!

03.06.2016 0 komentarzy
Autor: Kuchnia2D, Zdjęcia: Kuchnia2D

Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Tym razem Dawid Korniak oraz Dorota Umiastowska jako Kuchnia2D postanowili zaproponować Wam kilka ciekawych pomysłów na nietypowe przekąski, które może wykorzystacie przy okazji czerwcowych spotkań Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Wszystko przyrządzane jest oczywiście „po naszemu”! Kuchnia2D, czyli nowy blog kulinarny prosto z naszego miasta!

 

Uporządkowany bałagan

 

Przy okazji kolejnego Gotuj z Hotem, jako Kuchnia2D przygotowaliśmy dla Was kilka nietypowych przekąsek. Tak więc… Może zamiast kupić zwykłe chipsy – lepiej zrobić je samemu? Może zamiast wcinać paluszki, to lepiej zjeść ser w panierce z nachos? Może zamiast zamówienia czegoś z którejś z sieci fast food – lepiej zrobić smaczne oraz zdrowe koreczki?


Mamy nadzieję, że pomysły przypadną Wam do gustu, a może nawet spróbujecie sami coś przyrządzić, na podstawie proponowanych przez nas przepisów. No to do roboty! ;)

 

 

1. Dip pomidorowo-paprykowy

 

Składniki:

 

-1/2 puszki pomidorów krojonych
-papryka
-1 ząbek czosnku
-słodka papryka mielona
-pieprzy cayenne
-sól
-zioła prowansalskie

 


Aby przygotować dip, który wykorzystacie do następnych przepisów – użyjcie wymienionych powyżej składników. Przepis jest prosty:


Do małej miseczki przelejcie 1/2 puszki pomidorów krojonych. Wyciśnijcie ząbek czosnku, dodajcie przyprawy: słodką paprykę, pieprz cayenne, sól oraz zioła prowansalskie.


Pokrójcie paprykę na drobne kosteczki. Dołóżcie ją do przygotowanej już całości. Odłóżcie do lodówki na 30 minut. Gotowe!

 

 

2. Domowe chipsy z ziemniaków oraz boczku z dipem

 

Składniki:

 

-kilka ziemniaczków
-boczek (na przykład w plastrach)
-przyprawy: słodka papryka, zioła, sól
-dip (przygotowany już wcześniej)

 


Na początek przygotujmy ziemniaczki. Należy je obrać, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dalej – przerzucić je do miski, doprawić przyprawami. Z boczkiem mniejszy problem – po prostu należy przekroić plastry na mniejsze kawałeczki.


Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni. Kiedy się nagrzeje – wrzućcie przyprawione plasterki ziemniaczków. Smażyć na głębokim oleju przez kilka minut, do czasu kiedy staną się chrupiące. Ściągnijcie je z patelni i wrzućcie boczek. Czynność w zasadzie wygląda podobnie – ściągamy, kiedy boczek będzie już dostatecznie chrupiący. Całość przerzućcie do miseczki, nalejcie po środku przygotowany już dip – Smacznego!

 

Chipsy z ziemniaków i boczku, podane z dipem

Zabieramy się za następne danie. Cóż to takiego?


3. Mozzarella w panierce Nachos

 

Składniki:

 

-mozzarella
-nachos
-jajko
-mąka

 


Od początku uważaliśmy, że to będzie strzał w dziesiątkę. Nie pomyliliśmy się. Naprawdę!

 

Do blendera przesypcie pół paczki nachos. Blendować przez kilka sekund - tak aby nachosy zamieniły się wersję proszkowaną. W misce rozbijcie jajko, natomiast na talerzyku posypcie 2 łyżki mąki. Pokrójcie mozzarellę na dłuższe kawałki.
Dalsze czynności: kawałki mozzarelli obtoczcie w mące, następnie w jajku i w nachos (kolejność jest istotna!). Na koniec przełożycie na talerzyk. Wszystkie gotowe? Teraz musimy talerzyk wstawić do zamrażarki na 30-35 minut.


Czas szybko zleciał, a więc działamy dalej. Wyciągamy talerzyk z mozzarelkami. W międzyczasie rozgrzejmy olej na patelni (większa ilość niż do chipsów!). Gdy temperatura oleju osiągnie odpowiedni poziom możemy wrzucać mozzarellę na patelnię. Uwaga – smażymy dosłownie ok 15/20 sekund – tak aby ser nie zdążył wypłynąć! Całość przerzucamy na talerz – i można się zajadać:)

 

Mozzarella w panierce Nachos

 

4. Koreczki z kurczakiem i warzywami

 

Składniki:

 

-kurczak (polędwiczki)
-cukinia
-papryka
-pieczarki
-przyprawy (zioła, słodka papryka, sól, pieprz)
-wykałaczki

 


Przepis na koreczki kurczakowo-warzywne jest bardzo prosty. Kroimy warzywa oraz kurczaka na małe kosteczki/kawałki. Wszystko delikatnie przyprawiamy i nabijamy na wykałaczki. Rozgrzewamy oliwę na grillu elektrycznym. Następnie wrzucamy szaszłyczki i przez kilka minut smażymy (obracając je co chwilę).

 

Szaszłyczki

 

Kuchnia2D

 

Sprawdź stronę internetową Kuchni2D

Sprawdź Facebook Kuchni2D

Sprawdź Instagram Kuchni2D

 

Logo: Daniel Zachodni

 

Zobacz całą galerię! Kuchnia2D: Przekąski na Euro 2016, czyli Gotuj z Hotem!

Zobacz całą galerię! Kuchnia2D: Przekąski na Euro 2016, czyli Gotuj z Hotem!

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.