Palarnia Kawy Korona 1912 - Kawa jesienią smakuje najlepiej

20.10.2021 0 komentarzy
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum Firmy

W kameralnym wnętrzu, z dala od miejskiego zgiełku, zawsze pachnie kawą. Działająca tu Palarnia Kawy Korona 1912, w latach świetności dostarczała wyśmienitą kawę w całym regionie portowego miasta. Dziś jest to najstarsza, nieprzerwanie działająca palarnia kawy w Polsce, w której oprócz wszechobecnej magii kawy rozpościera się również zapach historii dawnych lat.

 

W naszym najnowszym artykule dowiecie się więcej na temat tego ciekawego miejsca. Poznajcie fascynujący świat kawy z perspektywy blisko 100-letniej palarni. Zapraszamy!

 

 

Przewrotne pytanie na początek - Czy kawa wydłuża życie?

 

Ha, dobre pytanie. Tego do końca nie możemy być pewni, bo nawet naukowcy nigdy nie byli do końca zgodni co do tej kwestii.  Na pewno został udowodniony jej dobroczynny wpływ na ograniczenie ryzyka rozwoju niektórych chorób takich jak marskość wątroby, chorób serca i cukrzycy. Jednak na pewno nie można jej traktować jako eliksir długowieczności i tez przesadzać z jej ilością. Jak ze wszystkim – co za dużo to nie zdrowo.

 

Czym szczególnym Wasza palarnia kawy wyróżnia się na tle innych licznych palarni w Szczecinie?

 

Myślę, że przede zewszystkim historią, w końcu nie każda palarnia nawet w Polsce może się pochwalić tym, że działa już blisko od  100 lat. No ale sama historia to nie wszystko, przede wszystkim   skupiamy się aby dostarczyć naszym klientom jak najlepszy produkt zachowując przystępną cenę.

 

Skąd importujecie ziarna, z których robicie swoją pyszną kawę?

 

Ziarna trafiają do nas praktycznie z całego świata. Najwięcej kawy przyjeżdża do nas z Brazylii, bo ziarenka z tego kraju są najczęstszym wyborem naszych klientów. A oprócz tego przyjeżdża do nas kawa z innych krajów ameryki środkowej, Afryki czy Indii.

 

 

Czy rodzaj ziarna wpływa na smak kawy? Jeśli tak to w jaki sposób?

 

Oczywiście, smak kawy zależy przede wszystkim od  ziaren jakie używamy, a dopiero później od tego w jaki sposób zostały wypalone i zaparzone. Trzeba zacząć od rozróżnienia  gatunku kawy, dwa najpopularniejsze z nich to arabika czyli coffea arabica, oraz coffe acanephora potocznie zwana robusta.

 

W dużym uproszczeniu robusta da nam ciężki i przeważnie gorzki napar, a arabika - delikatniejszy, słodki, często o wyczuwalnej kwasowości. Duży wpływ na smak ma tez odmiana botaniczna, kraj w którym rośnie, mikroklimat danego miejsca, obróbka ziaren, oraz ciężka praca rąk farmera bez którego nie napilibyśmy się kawy w ogóle.

 

Jak pokrótce przebiega proces przerobienia ziaren w pyszną kawę?

 

Proces zaczyna się na etapie plantacji w kraju pochodzenia gdzie kawa rośnie i dojrzewa,  a następnie jej nasiona czyli potocznie ziarna są wyciągane z  owoców rosnących na krzewach. Następnie przeważnie przy pomocy importera zielona kawa trafia do Europy, gdzie dalej trafia do palarni kawy np. do nas.

 

W palarni kawa jest poddana prażeniu w specjalnym piecu bębnowym, który pozwala zachować pełna kontrole nad procesem. Wypalona, brązowa już kawa trafia do paczek, a następnie do końcowego klienta, np. kawiarni albo domu.

 

Czy możemy zamówić Waszą kawę do domu?

 

Oczywiście, wszystko można zamówić na naszej stronie z dostawa albo odbiorem osobistym. Można tez po prostu do nas przyjść.

 

 

 

Do jakich dań/deserów najlepiej pasuje Korona?

 

To jest bardzo ciekawe pytanie, kawie najczęściej towarzyszy coś słodkiego wiec możemy się skupić na deserach. W zestawianiu ze sobą dań z napojami możemy nadać im nowego wymiaru poprzez zestawienie podobnych smaków albo ich kontrast.

 

I tak cięższa czekoladowo orzechowa Brazylia cerrado, czyli nasza kawa czerwona dobrze będzie się komponować z mocno czekoladowym brownie. Za to delikatna i kwiatową etiopie można sparować z delikatniejszym kremowym deserem np. crèmebrulle albo tarta z mascarpone i owocami.

 

Czy możemy spodziewać się od Was jakichś ciekawych nowości lub promocji na jesień?

 

Tak, oczywiście, nie zdradzę na razie szczegółów ale na pewno pojawi się coś  nowego w ofercie w najbliższych miesiącach. Do tego jak co roku wydajemy limitowana świąteczna kawę.

 

Bardzo dziękuję za rozmowę, kilka słów do czytelników na koniec?

 

Zapraszamy po kawę na Jagiellońską 89!


Ul. Jagiellońska 89/2

tel. 889 823 283

[email protected]

 

www.facebook.com/kawakorona

www.instagram.com/kawakorona

 

Palarnia Kawy Korona 1912

Palarnia Kawy Korona 1912

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.