Pizzeria Stettin

21.03.2024 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Archiwum Firmy

 

Pizzeria Stettin to pizzeria na dowóz w Szczecinie. W naszej rozmowie z założycielami odkrywamy, skąd wziął się ich unikatowy koncept pizzy łączącej tradycje kulinarną Włoch, Polski i Ameryki z duchem Szczecina. Inspiracja szczecińską historią, kulturą i charakterystycznymi miejscami naszego miasta, przekłada się na niepowtarzalne kompozycje smakowe ich dań. Pizzeria Stettin stała się szybko popularnym punktem na kulinarnej mapie Szczecina, docenianym za smak, jakość i innowacyjność. Warto ją poznać!

 

 

 

hot°: Jak zrodziła się idea założenia Pizzerii Stettin i co wyróżnia Waszą pizzerię na tle innych w Szczecinie?


To były odległe czasy studenckie. Na studiach pracowałem jako dostawca w różnych pizzeriach w Szczecinie i Policach.


We wszystkich tych lokalach, oprócz sali, była również dostawa, jednak każdy lokal skupiał się na obsłudze sali i klientach, którzy przychodzili odebrać osobiście pizzę. Dostawy były traktowane po macoszemu; nigdy nie były priorytetem. Pizze dojeżdżały do klienta po długim czasie i nie zawsze ciepłe (nie była to wina dostawców).

 

Wtedy zrodził się pomysł pizzy tylko na dowóz, żeby klient czekający w domu na pizzę zawsze otrzymał ją szybko i żeby zawsze parowała po wyjęciu z torby. Nie było wtedy dobrej pizzerii, która była otwarta do późna w nocy, a pizza w nocy, lub też jedzenie w późnych godzinach nocnych, kojarzone było z bylejakością.

 

Chcieliśmy to zmienić i pokazać, że można zjeść pyszną, gorącą pizzę w zaciszu domowym nawet o pierwszej w nocy. Nasza pizza to istny romans między kuchnią włoską, polską i amerykańską. Z każdej z nich bierzemy to, co najlepsze do naszych pizz.

 


hot°: Jakie receptury są fundamentem Waszej pizzerii, i jak łączycie je z nowoczesnymi pomysłami na pizzę?


Naszą pizzę bardziej umieściłbym w kategorii pizzy amerykańskiej, bardziej spolszczonej. Włoskie pizze kojarzone są z jakością składników, i to jest dla nas fundament: jakość i świeżość. Każdą nowość lub zmianę testujemy, najpierw na samej kuchni, dobór składników, ilość. Później testujemy, jak pizza zachowuje się podczas dostaw, czy naprawdę jest ciepła i czy smak jest taki sam jak na kuchni.


hot°: Jakie największe wyzwania napotkaliście podczas otwierania i prowadzenia pizzerii?


Odpowiedni dobór współpracowników; pizze tworzą ludzie. Uważam, że nawet atmosfera, w jakiej przygotowuje się pizzę, ma znaczenie i tworzy smak.
Mam to szczęście, że mam wspaniałych współpracowników. Adam, Irek, Krzysiu, Piotrek, Igor i Robert to wspaniałe osoby, które tworzą to miejsce.


Jednym z największych wyzwań było przekonanie klientów do składania zamówień przez telefon lub na naszej stronie. Wprowadziliśmy specjalny rabat oraz możliwość zbierania pieczątek, które można wymienić na rabaty, aby przekonać, że warto do nas zadzwonić lub wejść na stronę www.

 


hot°: W jaki sposób Wasza pizzeria dba o zaspokojenie potrzeb wszystkich klientów, oferując opcje wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe?


Staramy się, aby każdy znalazł coś dla swoich kubków smakowych. Nasi Klienci to wspaniałe źródło informacji, a my lubimy słuchać naszych klientów. Jedną z próśb było stworzenie bardzo ostrej pizzy, i taką stworzyliśmy – „Niebko Terror” – piekielnie ostrą pizzę, chyba jedną z najostrzejszych w Szczecinie. Kompozycja to zasługa naszego kucharza, Irka.


W naszym menu można znaleźć klasyki, takie jak „Szynka pieczarki”, ale i naszą specjalność „Jasne Błonia”, którą jest zasługą naszego drugiego kucharza, Adama. Mamy w swojej ofercie również pizze wegetariańskie, te klasyczne, ostre i z dużą ilością składników, jak choćby „Wiosenna”.

 


hot°: Jakie nowości i sezonowe składniki można znaleźć w Waszym menu, i jak często wprowadzacie nowe smaki?


Na każdą porę roku wprowadzamy pizzę sezonową, z nazwą nawiązującą do miejsc lub wydarzeń w Szczecinie. Zimą wprowadziliśmy pizzę „Ale Urwał”, która stała się hitem i jest jedną z lepiej sprzedających się pozycji w naszym menu. Mamy również pizzę z paprykarzem szczecińskim, co niewątpliwie jest bardzo ciekawym połączeniem smaków.


Cztery razy w roku podsumowujemy, które pozycje nie są zbyt popularne, wtedy zmieniamy ich skład, staramy się podążać za trendami lub wprowadzać te składniki, których brakuje, niekoniecznie w klasycznej formie. Metoda kaizen tutaj się idealnie sprawdza.


hot°: Czy moglibyście opowiedzieć o dwóch z Waszych najbardziej popularnych pizz?


Naszą najpopularniejszą pizzą, i to od kilku lat, jest pizza „Pocztowa” – pizza ostra, która idealnie oddaje klimat samej ulicy Pocztowej, bo to właśnie ten rejon miasta posłużył nam za inspirację. Niewątpliwie popularną pozycją jest nasza klasyczna pozycja, czyli „Śródmiejska” (szynka pieczarki), zawsze z świeżymi, grubo startymi pieczarkami i wędzoną szynką od jednego z topowych producentów polskich, zawsze świeżo krojoną.

 

 

 

hot°: Czy organizujecie jakieś wydarzenia specjalne lub akcje promocyjne dla klientów?


Staramy się zawsze uraczyć naszych klientów specjalnym rabatem, czy to w Dzień Pizzy, Walentynki, czy Dzień Kobiet. Zamawiając przez telefon lub na naszej stronie, klienci zbierają fizyczne pieczątki, które mogą później wymienić na rabat lub gratisową pizzę.


Zawsze jesteśmy chętni uczestniczyć w lokalnych wydarzeniach lub wspomóc wolontariat, tak było przy Szlachetnej Paczce, gdzie dostarczyliśmy pizzę wolontariuszom, lub gdy wybuchła wojna na Ukrainie. Dostarczaliśmy pizzę wolontariuszom, którzy pomagali obywatelom Ukrainy na Dworcu Głównym.


hot°: Czy w menu Waszej pizzerii znajdują się pizze inspirowane Szczecinem, które odzwierciedlają lokalny smak i kulturę miasta?


Każda nasza pizza to kawałek Szczecina. Kiedy tworzyliśmy menu, usiadłem z Adamem (kucharzem) i dobieraliśmy smaki do miejsc. Nasze menu to nazwy miejsc, osiedli i ulic Szczecina.


Dla nas właśnie tak smakuje Szczecin. „Jasne Błonia” to kolor i różnorodność, taka właśnie jest też nasza pizza.Dla mnie Szczecin to mieszanka kulturowa.


hot°: Jakie są Wasze plany rozwoju Pizzeria Stettin w najbliższej przyszłości?


Nasza pizzeria działa w godzinach 14-24. Chcemy obsługiwać specjalne zamówienia przed godzinami naszego otwarcia, dla mniejszych firm lub większych grup.


Dzięki temu będziemy mogli zagwarantować najwyższą jakość produktu, gdzie pizze do firm, szkół, przedszkoli zostaną dostarczone tak, jakby przed chwilą kucharz wyjął je z pieca.


Mieliśmy okazję na Dzień Pizzy przeprowadzić w jednym z przedszkoli pokaz tworzenia ciasta na pizzę oraz rozkręcania jej. Dzieci same mogły również pobawić się ciastem i spróbować swoich sił w kręceniu. Takie warsztaty to były super pomysł.

 


hot°: Czy istnieje coś, co chcielibyście, aby klienci wiedzieli o Pizzerii Stettin, czego nie znajdą w menu?


Tak. Nasze ciasto to idealne połączenie piwa, mleka, wody, drożdży, cukru i soli morskiej.


Nasza pizza to istny romans między kuchnią włoską, polską i amerykańską. Z każdej z nich bierzemy to, co najlepsze do naszych pizz. To też jest inspirowane naszym miastem.


hot°: Jakie aspekty Waszej pizzerii są najczęściej chwalone przez klientów w ich opiniach?


Smak, świeżość, bogactwo składników, pyszne ciasto, szybki dowóz, gorąca pizza, przemiła obsługa. Przekonajcie się sami, zapraszamy do zamówień

 

 

 

tel. 730 220 530
mail; [email protected]

 

https://www.facebook.com/PizzaStettin
https://www.instagram.com/pizzeriastettin

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.