Słodkości na poprawę humoru!

08.12.2015
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Archiwum Hota

Wakacje się skończyły a lato 2015 odejdzie do krainy wspomnień pod koniec września. Smutne? … e tam, za rok będzie kolejne lato, a póki co można zafundować sobie odpowiednią dawkę słodyczy, to zawsze poprawia nastrój!. Ale co zrobić jeśli chce się przygotować jakiś nie trudny deser a nie ma się na niego pomysłu? Można skorzystać z propozycji Hota i naszej inwencji twórczej, w której połączyliśmy dla was przepisy z całego świata!. Jest kuchnia amerykańska (donuty), afrykańska (kokosowy naleśnik), francuska (omlet) oraz tajemnicze kulki z płatków owsianych.

 

 

Co miesiąc zachęcamy was do samodzielnego przygotowywania ciekawych potraw. We wrześniu proponujemy wam cztery przepisy na pyszne desery, które bez kłopotu powinniście przyrządzić sami w domu. Wszystkie je sprawdziliśmy i gwarantujemy, że nie będziecie mieli z nimi żadnych problemów. Składniki potrzebne do przygotowania tych deserów są do kupienia w każdym sklepie. Dodatkowo wybraliśmy przepisy, które nie powinny sprawić żadnego problemu nawet osobom, które nigdy nie miały nic wspólnego z gotowaniem. Zatem do dzieła. Podwijajcie rękawy i zabierajcie się do deserów. Satysfakcja z ich wykonania na pewno będzie miała słodki smak.

 

 

Słodkie kulki z płatków owsianych

 

Składniki:
Składniki na około 18 kulek:
3 łyżki masła, 4 łyżki cukru
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki posiekanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
2 łyżki rodzynek, 3 łyżki mleka w proszku

Opis przygotowania:

2 łyżki masła roztapiamy na patelni. Wsypujemy połowę płatków owsianych i cały czas mieszając prażymy je, aż będą złociste. Tuż przed końcem prażenia dodajemy migdały, tak żeby też zdążyły się zarumienić. W rondelku gotujemy mleko z cukrem i pozostałym masłem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy rodzynki, olejek migdałowy i mieszamy dokładnie.

Do ciepłej masy czekoladowej wsypujemy uprażone płatki z migdałami, dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszając. Powinna powstać gęsta, klejąca mikstura. Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pozostawiamy do ostudzenia w chłodnym miejscu.

 


Doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką

 

Składniki
4 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru pudru
10 dag stopionego masła
4.25 szklanki mąki, 3 jajka
olej do głębokiego smażenia
łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka cukru pudru

 

Opis przygotowania:
Ucieramy drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodajemy masło, mąkę, jajka i resztę cukru, potem wszystko należy wymieszać i zagnieść. Wszystko wkładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy do grubości 1 cm. Wycinamy kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego robimy dziurkę o średnicy 3,5 cm.

Ciastka układamy na blasze wyścielonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

 

 


Omlet królewski

 

Składniki:
10 jaj, mleko
olej, mąka, proszek do pieczenia
morele, brzoskwinie, banan
dżem


Opis przygotowania:
Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki. Kroimy owoce na drobne kawałki i zabieramy się za smażenie omletów. Bierzemy 8 jaj i oddzielamy żółtko od białka. Do białka dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cukru. Ubijamy białka, żeby powstała dość sztywna piana. Do już ubitych białek dodajemy żółtka oraz 8 łyżek mąki.

Dokładnie mieszamy trzepaczką żeby kolor i konsystencja była jednolita. Z takiej ilości wyjdzie dokładnie 6 omletów. Jednego omleta smażymy z jednej chochelki, żeby nie był wielkości dużej patelni tylko nieco mniejszej. Omlety przekładamy dżemem i owocami.

 

 


Naleśniki Afrykańskie - Kokosowe

 

Składniki:
400 ml mleka kokosowego niesłodzonego
3 jajka, 1 łyżka masła
3 łyżki cukru pudru, szczypta soli
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
170 g mąki, tłuszcz do smażenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 świeże mango

 

Opis przygotowania:
W misce mieszamy dokładnie: mleko kokosowe, jajka, 3 łyżki cukru pudru, sól. Potem dodajemy mąkę i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać.

Następnie smażymy naleśniki a po zdjęciu z patelni, składamy je w chusteczkę, następnie układamy na talerzu, posypujemy „wiórkami” masła (aby się rozpuściło), następnie posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z cząstkami mango.