Karol Orlewicz Łaźniowski - Fotografia Kulinarna

14.07.2021
Autor: Ewa Cudnik, Zdjęcia: Karol Orlewicz

Przez ostatnich kilkanaście lat pracował w szczecińskich restauracjach jako Kucharz i Szef Kuchni. Obecnie jest Sous Chefem w Restauracji Karkut, jednak dziś porozmawiamy o jego zamiłowaniu do fotografii kulinarnej. Karol Orlewicz Łaźniowski zdradza dziś tajniki swoich apetycznie wyglądających zdjęć.

 

Artykuł powstał przy współpracy z  The Best Of Szczecin. Dziękujemy i serdecznie polecamy.

 

 

 

Skąd pomysł na robienie zdjęć potrawom?

 

Doświadczenia zbierane przez ostatnie lata nauczyły mnie innego postrzegania sztuki kulinarnej. Fotografia natomiast sprawia mi ogromną radość, zawsze było to moją pasją. Jakiś czas temu zrodził się w mojej głowie pomysł, żeby połączyć te dwie dziedziny. Postanowiłem zrobić zwrot o 180 stopni i zamienić dotychczasowe hobby na pracę, ale wykorzystując swoją wiedzę, zdobytą podczas pracy dla restauracji.


Fotografia kulinarna to szerokie pojęcie. Fotografuję piękne talerze, drinki, desery, ale również ludzi. To oni tworzą całą historię. Każdy lokal tworzą osoby, które pracują tam na co dzień. Moje zdjęcia to bardzo często forma reportażu. Zawsze staram się znaleźć ze swoim obiektywem w centrum wydarzeń.

 

Co Cię inspiruje do poszukiwania wciąż nowych kadrów kulinarnych?

 

Uwielbiam zatrzymywać czas na zdjęciach. Każda chwila jest niepowtarzalna i warta zapamiętania. Nic dwa raz się nie zdarza, nie w ten sam sposób. Każdy dzień jest inny i podobnie jest z fotografią.
Wszystkie sesje zdjęciowe różnią się od siebie i to jest fascynujące.

 

Nigdy do końca nie wiesz, czego się spodziewać. Motywują mnie ludzie, szczere komentarze pod zdjęciami. Mowa tu o wszystkich, a nie tylko tych pozytywnych. Człowiek uczy się całe życie i ma wielu nauczycieli. Ja staram się słuchać każdego i wyciągać odpowiednie wnioski.

 

 

 

Od jak dawna interesujesz się takim typem fotografii?

 

Moja przygoda „na poważnie” ze zdjęciami rozpoczęła się dokładnie rok temu, jednak samą fotografią zajmuję się od dziesięciu lat. Początkowo zdjęcia robiłem tylko na własne potrzeby, dla znajomych i rodziny. Gdybyś zapytała się mnie pięć lat temu, czy będę na tym zarabiać, pewnie w życiu bym na to nie wpadł.


Wracając jednak do sedna. Można powiedzieć, że od roku fotografia to mój drugi zawód. Wtedy dostałem pierwszą propozycję współpracy, od restauracji Karkut, w której pracuję też jako Sous Chef. Wykonałem też kilka sesji zdjęciowych dla jednej ze szczecińskich winiarni. Ostatnimi czasy nawiązałem również współpracę z Restauracją Weranda i Weranda Cafe nad jeziorem Miedwie.

 

Największa trudność w tego typu fotografii to...?

 

Jest kilka trudności, o których trzeba pamiętać. Mówię tu o konkretnych ujęciach, gdzie występuje bardzo niewielka granica błędu. Czasami wykonując fotografię mamy tylko jedną, maksymalnie kilka szans na złapanie odpowiedniego kadru. Niektórych scen nie da się odtworzyć. Moja w tym głowa, żeby klient nie musiał się o to martwić.

 

 

 

Czy fotografia kulinarna daje Ci możliwość twórczego rozwoju?

 

W mojej głowie kłębi się wiele pomysłów. Szukam miejsc, w których mógłbym je zrealizować. Malarz używa płótna i pędzla. Ja sam zaczynałem od białej kartki i ołówka. Do dzisiaj niekiedy szkicuję w notatniku potrawy, które chcę stworzyć, a potem je uwiecznić na fotografii. Teraz moim pędzlem jest aparat i nieograniczona wyobraźnia, a płótno stanowi miejsce, które fotografuję. Tak powstają moje obrazy, które później można zamieścić w swojej galerii.


Kto wie, może w przyszłości zainteresuję się również krótkimi filmami wideo. Obecnie testuję ten format i ciągle się go uczę. Jestem zafascynowany animacją poklatkową, pierwsze eksperymenty mam już za sobą.

 

Twoje plany na dalszy rozwój w tej dziedzinie?

 

Mój plan na najbliższy czas to zdobywanie nowych doświadczeń. Chciałbym spróbować swoich sił również w fotografii portretowej. Nie zamierzam robić sesji okolicznościowych, zostawiam tę dziedzinę osobom, które się w tym odnajdują. Fotografia kulinarna i portret to moje dziedziny. A co jeszcze? Zdobycie zaufania jak największej ilości osób to z pewnością klucz do sukcesu, dlatego zamierzam na tym skoncentrować moje działania.

 

 

 

Dane do kontaktu:

Tel. 508 570 907
Mail: [email protected]


Facebook: https://www.facebook.com/Karol.Orlewicz.Lazniowski
Instagram: https://www.instagram.com/brodaty.chef.foto/
Strona www: https://brodatyfoto.wordpress.com/