Gotuj z Hotem: Kolorowa kuchnia owoców morza

19.08.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Dorota Umiastowska

Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Tym razem jako redakcja postanowiliśmy poeksperymentować z owocami morza. Stworzyliśmy trzy potrawy, inne niż wszystkie. Przeczytajcie uważnie, przyjrzyjcie się kolorowym zdjęciom i spróbujcie przyrządzić owoce morza w takich wydaniach – naprawdę warto! Koniec gadania, zabieramy się do roboty, ponieważ czeka nas prawdziwa uczta!

 

 

Krewetki słodko-pikantne

 

Potrzebne składniki: 

-krewetki

-ananas
-mleczko kokosowe (200 ml)
-5 cm imbiru
-ostra papryczka
-kolendra
-rozmaryn
-olej sezamowy

 

 

Przepis:

 

1/ Krewetki myjemy, obieramy z ogonków.
2/ Odcinamy dwa plastry ananasa, kroimy w kosteczkę. Czynność powtarzamy z imbirem.
3/ Kilka plasterków ostrej papryczki (wedle uznania) przekrajamy na mniejsze części. Kolendrę siekamy.

 


4/ Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy krewetki, smażymy przez ok. 6 minut z każdej strony.
5/ Dorzucamy ananasa, imbir, ostre papryczki, wlewamy 200 ml mleczka kokosowego. Możemy doprawić przykładowo kurkumą, pieprzem cayenne lub słodką papryką. Wsypujemy kolendrę. Całość mieszamy przez ok. 5 minut.
6/ Układamy na talerzu, możemy posypać kolendrą oraz rozmarynem, dodać limonkę. Gotowe!

 

 

Krewetki na kolorowych warzywach

 

Jakie składniki wykorzystamy?

-krewetki
-marchewka
-trzy rodzaje papryk, np. czerwona, zielona, biała
-ząbek czosnku
-ostra papryczka
-limonka
-sos sojowy
-olej sezamowy
-rozmaryn
-kolendra
-odrobina cebuli

 

 

Przepis:


1/ Krewetki myjemy, obieramy z ogonków. Przerzucamy do miski, robimy marynatę: dodajemy posiekane ostre papryczki, dolewamy 10 kropel sosu sojowego. Wyciskamy ząbek czosnku, a także sok z limonki – mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki.
2/ Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki; Podobnie robimy z cebulą. Myjemy papryki, kroimy cienko wzdłuż.

 


3/ Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Po chwili przerzucamy warzywa, smażymy je na średnim ogniu z każdej strony przez 7 minut (tak, aby były chrupiące). Możemy je delikatnie podlewać sosem sojowym, a także sokiem z limonki. Przerzucamy do miski.

 


4/ Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki razem z marynatą. Możemy dodać jeszcze trochę soku z limonki oraz posypać kolendrą i posiekanym rozmarynem. Smażymy przez ok. 8minut.
5/ Wyciągamy talerz. Dekoracja? Naszą propozycją jest ułożenie piramidek: kolorowe warzywa, a na nich układamy krewetki. Całość posypujemy kolendrą. Smacznego! ; )

 

 

Pikantna zupa z kalmarami a’la flaczki


Jakie składniki będą nam potrzebne?

-kalmary
-kurki
-cebula
-marchewka
-maggi
-2 małe ząbki czosnku
-kolendra
-kostka bulionu drobiowego
-przyprawy: pieprz cayenne, kurkuma, kminek, przyprawa do flaków

 

 

Przepis: 


1/ Obieramy marchewkę oraz cebulę, myjemy kurki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy podane składniki przez kilka minut. Proponujemy dorzucać je stopniowo właśnie w takiej kolejności.
2/ Kostkę bulionu rozpuszczamy w gorącej wodzie(choć jeśli macie, to oczywiście zdecydowanie lepszy będzie ten bulion z rosołu)

 


3/ Ok. 1 litra bulionu przelewamy do garnka. Dolewamy 0,5 l przegotowanej wody. Doprawiamy: dwie szczypty przyprawy do flaczków, szczypta kurkumy, odrobina kminku, pieprzy cayenne – wedle uznania. Do gotującej się zupy możemy przerzucić wcześniej usmażone warzywa i kurki.

4/ Rozgrzewamy patelnię, smażymy umyte kalmary przez kilka minut.

 


5/ Usmażone kalmary przerzucamy do garnka, całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
6/ Gotowe! Przelewamy do miski, układamy ostrą papryczkę, posypujemy kolendrą, konsumujemy!

 

 

Koktajl pomarańczowo-imbirowy

 

Jakie składniki są potrzebne?

-4 pomarańcze

-1 cytryna

-8 cm imbiru

-łyżka miodu

 

 

Przepis:

 

1/ W wyciskarce do owoców wyciskamy sok z 4 pomarańczy oraz 1 cytryny
2/ Do pojemnika wrzucamy kostki lodu, zalewamy je sokiem z wyciśniętych cytrusów. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki imbir oraz jedną dużą łyżkę miodu. Całość blendujemy.

 

 

Kolorowa kuchnia owoców morza - Gotuj z Hotem

Kolorowa kuchnia owoców morza - Gotuj z Hotem

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.