Co wpływa na odporność?

02.10.2019 0 komentarzy
Autor: Zuzanna Kłos

Już za chwilę się zacznie… Kaszel, katar, gorączka, nieprzespane noce,  masa pieniędzy wydana w aptece, wizyty w przychodni, zwolnienia lekarskie i siedzenie w domu z chorym dzieckiem…Ech... Każdy rodzic ma nadzieję, że może tej jesieni tego uniknie. Choroba jest często odzwierciedleniem słabej kondycji organizmu dziecka. Jeśli organizm nie dostaje tego, czego potrzebuje, system odpornościowy staje się z dnia na dzień coraz bardziej osłabiony i nie potrafi ustrzec się przed chorobami. Czasami niektórych chorób się nie uniknie, ale są sposoby, aby przygotować się zawczasu i wzmocnić odporność swoją i dziecka.

 

Co wpływa na odporność?

 

Jedzenie, czyli to coś co nas buduje. Im lepiej się odżywiamy i jemy regularne, wartościowe posiłki tym nasz organizm lepiej funkcjonuje. Wybieraj jedzenie jak najmniej przetworzone. Wyeliminuj lub mocno ogranicz żywność bogatą w zwykły cukier (biały cukier jest jednym z najbardziej szkodliwych składników dla układu odpornościowego, ponieważ hamuje zdolność białych krwinek do obrony organizmu przed patogenami, wirusami i bakteriami z którymi mamy kontakt


Ruch- szczególnie na świeżym powietrzu. Codzienny spacer z dzieckiem jest obowiązkowy. Postaraj się jak najczęściej wychodzić do parku, gdzie jest więcej tlenu, niż na ulicach. Jeśli Twoje dziecko chodzi do żłobka lub przedszkola to prawdopodobnie codziennie wychodzi ze swoją grupą na plac zabaw lub spacer. Zastanów się czy dałabyś radę przyprowadzać dziecko do placówki lub wracać razem do domu na pieszo


Sen – dla dziecka ważny jest zarówno sen dzienny (drzemka) jak i sen nocny, pamiętaj o przewietrzeniu pokoju wieczorem, ale też rano. Zadbaj też o wyciszenie dziecka, pożywną kolację oraz rozgrzewającą (ale nie za gorącą) kąpiel


Spokój! Tak, Twoje dziecko może odreagowywać zbyt duże, negatywne emocje poprzez chorobę. Stres i niepokój obniżają odporność- dlatego dawaj dziecku dużo czułości na co dzień, a w czasie choroby podwójną dawkę!

 


Jakie pokarmy najlepiej wzmocnią odporność dziecka?


Przede wszystkim naturalne. W świeżych produktach znajdziemy witaminy, składniki mineralne, fitozwiązki, zdrowe tłuszcze, białka i węglowodany. To te produkty dają dobre samopoczucie, korzystnie wpływają na układ immunologiczny i przez to chronią przed infekcjami.


Surowe warzywa i owoce zawierające dużo naturalnej witaminy C, czyli szczególnie papryka, pomarańcza, pietruszka zielona, brokuł, czarna porzeczka, kiwi, truskawki (także rozmrożone), kapusta, kiszona kapusta, mango, pomidor.


Warzywa i owoce zawierające beta-karoten czyli prowitaminę A, szczególnie marchewka, dynia, wszystkie zielone warzywa, morele, brzoskwinie, melony, śliwki, pomarańcze.


Warzywa cebulowe czyli cebula, czosnek, szczypiorek i por. Syrop z cebuli można mieszać z miodem lub ksylitolem. Ten naturalny lek jest bezcenny! Możesz go podawać w chorobie, ale też profilaktycznie. Czosnek i cebula mają właściwości antybakteryjne, czyli działają jak naturalny antybiotyk.

 

Produkty zawierające witaminę D. Niestety są to praktycznie tylko tłuste ryby, tran, żółtka jaj. Zdecydowana większość dzieci w Polsce ma stały niedobór tej witaminy. Moje główne zalecenie: postaw na suplementację. Zapotrzebowanie u dzieci pomiędzy 1 a 18 rokiem życia wynosi 600–1000 j.m./na dobę. Możesz kupić witaminę D3 bez recepty lub kropelki Devikap (na receptę) i codziennie podawać swojemu dziecku 2-3 krople.


Kiszonki– kapusta, ogórki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, czyli kolonizację probiotycznych mikroorganizmów. Jeżeli Twoje jelita opanowały dobre bakterie to nie ma tam miejsca na te złe. Prosta sprawa, prawda?!


Fermentowane napoje mleczne czyli kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne. Mają te same właściwości co kiszonki, tylko ważne aby wybierać naturalne i bez dodatku cukru, barwników, zagęszczaczy. Najlepszy skład to oczywiście mleko + bakterie!


Nierafinowane oleje zawierające kwasy omega 3 i omega 6, np. olej rzepakowy lub olej lniany.


Produkty zawierające cynk np. ciemne pieczywo, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, ser żółty, wołowina, wieprzowina, płatki owsiane, nasiona słonecznika, orzechy.


Herbatki ziołowe dla dzieci np.firmy Apotheke (w sklepach ze zdrową żywnością).


I mój (i moich dzieci) ulubieniec, czyli miód. Kanapki z miodem, woda z miodem- to u nas codzienność. Tylko miód naturalny ma właściwości uodparniające. Są różne rodzaje/smaki, które działają lepiej przy różnych schorzeniach. Najbardziej polecam lipowy i rzepakowy- idealny na kaszel, stany zapalne oskrzeli, płuc, katar.

 

 

Zuzanna Kłos,


Dietetyk dziecięcy


Jestem dietetykiem dziecięcym oraz certyfikowanym promotorem karmienia piersią. Edukuję i pomagam rodzicom wprowadzać dobre nawyki żywieniowe, aby mogli lepiej dbać o zdrowie swoich dzieci. Prowadzę warsztaty i konsultacje stacjonarne oraz online. Jestem podwójną mamą przedszkolaków.


www.dietetykasmyka.pl

 

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.