Porady Dietetyczki; Ryby warto jeść! Dlaczego?

11.02.2016 0 komentarzy
Autor: Justyna Wichlińska, Zdjęcia: Archiwum Justyny Wichlińskiej

W tym cyklu chcielibyśmy przedstawiać Wam porady naszego eksperta ds. dietetyki, czyli Justyny Wichlińskiej. Mamy nadzieje, iż czytanie tych artykułów pozwoli Wam lepiej dostosować Wasz porządek dnia, jeżeli chodzi o odpowiednie żywienie, ale również aktywność sportową. Dzisiaj o stworzeniach wodnych... Ryby warto jeść! Dlaczego?

 

Przede wszystko dlatego, że zawierają dużo witamin i minerałów. Są bogate w kwasy omega-3, a kwasy te wpływają na odpowiednie funkcjonowanie mózgu, przeciwdziałają arytmii, zmniejszają krzepliwość oraz ciśnienie krwi, działają także przeciwmiażdzycowo. Badania wykazują, że jedzenie więcej niż jednego posiłku rybnego na tydzień, zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodu chorób serca!

 

Kwasy omega-3 mają szczególny wpływa na rozwój płodowy. Ryby bogate są w jod, którego niedobór może wpływać na opóźnienie umysłowe u dzieci! Dlatego tak ważne jest jedzenie ryb w czasie ciąży. Trzeba jednak wiedzieć, jakie ryby kupować... gdyż nie wszystkie się nadają.

 

Które ryby wybierać?


WYBIERAJ ryby morskie (dorsz, mintaj, morszczuk), które zawierają bardzo dużo jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. Charakteryzują się one również wysoką zawartości żelaza ,selenu, magnezu, fosforu, potasu.
Natomiast wszystkie małe ryby spożywane razem z ościami, jak na przykład sardynki - stanowią spore źródło wapnia.

OGRANICZ podaż ryb, które zawierają w swym składzie metale ciężkie (rtęć, ołów, kadm), dioksyny oraz lecznicze środki weterynaryjne. Badania sugerują, że dużo metali ciężkich zawiera tuńczyk, a bardzo mocno faszerowana antybiotykami jest panga (na dodatek zawiera bardzo małą ilość kwasów omega3).

UNIKAJ różnego rodzaju paluszków rybnych - ryba w paluszkach jest najgorszej jakości, poza tym zawiera dużą ilość bardzo kalorycznej panierki.

 

 

Jak przygotowywać rybę?
Polecam pieczoną, duszoną w sosie lub gotowaną na parze z warzywami. Nie smaż ryb na oliwie z oliwek (jak już, to wybieraj masło klarowane), ponieważ wtedy najcenniejsze w rybie kwasy omega 3 nie wchłoną się do organizmu!

 

 

#porady #nanaszymportalu #hotmag #hotmagazine #szczecinianka #szczecin #fish #ryba #healtht #follow

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

 

#justynawichlinska #porady #dietetyk #portal #hotmagazine #szczecin #szczecinianka #healtht #fit

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.